Meyveler sandığınız kadar masum değil!
İçinde bulunduğumuz bu yaz aylarının en güzel yani renk renk meyvelerin olması. Hepimizin severek yediği yaz meyvelerin sıcak havalardan dolayı kesilen iştahımızda başlı başına öğün olarak bile tüketiliyor. Peki ama bu tüketim alışkanlığının bir zararı var mı? Hadi biraz bu konuya değinelim.
Meyvelerin içerisinde yer alan fruktoz, en çok yaz meyvelerinde bulunuyor. Diğer şeer türlerine göre daha zararsız olan fruktoz, belli bir dozdan sonra zararlı olmaya başlıyor. Yapılan araştırmalara göre yaz meyveleri, kış meyvelerine göre glimesik indeksi yüksek olduğundan kan şekerimizin hızla yükselmesinde rol alıyor. Bu meyvelerin başında ise yazın gözdesi olan karpuz ve kavun geliyor. Her ne kadar masum görünseler de içlerinde barındırdıkları fazla fruktoz nedeniyle porsiyona çok dikkat edilmesi gerekiyor. Hele bir de meyvenin suyu sıkıldıysa işte o zaman fruktoz doğrudan kana karışarak kan şekerinin daha hızlı yükselmesini sağlıyor.
Sağlıklı yetişkin bir kadının günlük meyve porsiyonu 2 iken sağlıklı bir erkeğin günlük meyve porsiyonu ise 2-3. Eğer söylenilen porsiyon miktar aşılırsa işte orada bir süre sonra diyabet, obezite, karaciğer yağlanması gibi sağlık sorunları oluşmaya başlıyor. Tabi meyve yerken tek önemli olan porsiyon miktarı değil meyve yenilen zaman dilimi de önemli. Uzmanlara göre akşam yenilen meyveler genellikle karaciğer yağlanması sorunu doğurduğundan öğle saatlerinde tüketmeli. Bu sebeple meyve yerken porsiyonuna ve zamanına çok dikkat edilmeli.