Meyve ve sebzelerin üzerinde bulunan mumsu tabaka nedir?
Sebze ve meyve yıkarken suyun gıdaya işlemeden direkt aktığına şahit oldunuz mu? Hatta özellikle elma ve brokolide daha sık ve belirgin bir şekilde karşılaştığımız bu durum, ovmaya kalktığımızda sanki dışında yağ varmış gibi bir hissiyat uyandırıyor. Peki meyve ve sebzelerin dışında yer alan mumsu tabaka ne? Sonradan mı yapılıyor yoksa doğaları gereği gıdada kendiliğinden mi bulunuyor.
Marketten, pazardan eve geldiniz ve aldığınız sebze ve meyveleri yıkamaya başladınız. Yıkamaya başladınız başlamış olmasına ancak sanki dış yüzeylerine hiç su değmiyor gibi bir görüntüyle karşılaştınız. Özellikle brokoli ve elmada kendisini daha belirgin gösteren bu mumsu tabaka, genellikle gıdalara verilen ilaçla alakalı olduğu düşündürüyor. Ancak düşünüldüğü gibi ne tarımda verilen ilaçlarla ne de sonradan üzerine sıkılan ilaçlarla hiçbir alakası yok. Yani tamamen doğal bir durum.
Meyve ve sebzelerin üzerinde yer alan bu mumsu tabakanın adı kütikül. Kütikül, sebze ve meyvelerin su kaybetmesine engel oluyor. Yani sandığımızın aksine aslında çok faydalı bir tabaka. Tabi katikülün sağladığı tek fayda su kaybetmeyi önlemek değil! Güneşin zararlı ışınlarından korumaktan tutun da böceklerden korumaya kadar birçok farklı fayda sunuyor. Bu sebeple yıkanan meyve ve sebzeler katikül kaybına uğradığı için normalden daha çabuk bozuluyor.