Mercimek çeşitleri ve faydaları

​Mercimek çeşitleri ve faydaları
​Mercimek çeşitleri ve faydaları

Mutfaklarımızın olmazsa olmazı, salatadan çorbaya her haliyle başımızın tacı olan mercimek, bugün Lokmacığınız tarafından mercek altına alınıyor. Protein oranı en yüksel baklagillerden biri olan mercimek, her çeşidiyle farklı fayda sunuyor. Hadi gelin biraz mercimek türlerine ve faydalarına bakalım.

Kırmızı mercimek

Mardin’in göz bebeği olan kırmızı mercimek, ülkemizde en çok tüketilen mercimek türlerinden biri. Nişasta oranı çok yüksek olduğu için çok iyi yıkanmalı ve fazla pişirilmemelidir aksi halde dağılır. Bu sebeple genellikle mercimek çorbasında kırmızı mercimek kullanılır. Kan şekerini kontrol etmesiyle dikkat çeken kırmızı mercimek, protein ve lif kaynağı. Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına destek sağlar.

Yeşil mercimek

En çok kullandığımız mercimek türlerinden ikincisi ise yeşil mercimek. Uzun süre pişmeye dayanıklı olan yeşil mercimek kolay kolay dağılmaz. Bu yüzden salatalardan yemeğe kadar her tarifte kolayca kullanılabilir. B1, folat, protein ve lif açısından zengin olan yeşil mercimek, kas oluşumunu desteklediği için sporcular tarafından sık sık tüketiliyor. Bol limonla tüketildiğinde kansızlık problemini ortadan kaldırmaya yardımcı olan yeşil mercimek, uzun süre tok tutmasıyla da diyet listelerinin yıldızı.

Beluga mercimeği

Diğer mercimek türlerine göre daha sert ve küçük olan beluga mercimeği, siyah rengiyle dikkat çekiyor. Piştikçe parlak bir renk alan beluga mercimeği, çorba, meze ve salatalarda kullanılıyor. Diğer mercimek türlerine göre besin değeri daha yüksek olan beluga, etle aynı protein oranına sahip olduğu için vejeteryan ve veganların tercihi oluyor. Antioksidan bakımından da zengin olan beluga mercimeği, kansere karşı da koruyuculuğuyla dikkat çekiyor.

Puy mercimeği

Kolay pişmesine rağmen dağılmayan puy mercimeği, küçük tanelere sahip. Mutfağımızda çok fazla kullanılmasa da oldukça besleyici olan bu mercimek genellikle salatalarda kullanılıyor. Yine bu mercimek türünde lif ve protein bakımından zengin. Bu yüzden sindirim problemlerine iyi geliyor.