Mangal yapmanın 7 püf noktası

​Mangal yapmanın 7 püf noktası
​Mangal yapmanın 7 püf noktası

Kurban bayramının birinci günü kurbanlar kesilir, ikinci günü bayramlaşma olur, üçüncü gün ise etlerle güzel bir mangal keyfi yapılır. Ancak mangal sadece etleri atıp ateşe atmakla bitmez. Lezzetli mangal yapmanın birçok püf noktası bulunuyor. İşte 7 maddede püf noktalarıyla mangal yapımı.

Orta yağlı et seçin!

Mangalda yapılacak etin seçilmesi çok önemli. Et çok yağlı olursa yağlar kömüre sıçrayarak zehirlenmelere yol açabilir. Yağsız olursa da kuru olur ve yenmez. Ancak orta ayarda yağlı bir et seçerseniz eğer lokum gibi et yemeniz büyük olası. Bu yüzden dananın sırt bölgesinden et tercih etmeniz gerekir.

Etleri marine edin!

Mangalda yapacağınız etleri bir gün önceden marine edip buzdolabında bekletirseniz eğer hem daha lezzetli hem de lokum gibi olurlar. Bu yüzden mangal etlerini son anda değil bir gün önceden hazırlamakta fayda var.

Etin oda ısısında olmasına dikkat edin!

Eti marine ettiniz buzdolabında beklettiniz ve hemen çıkartır çıkartmaz mangalın üstüne atıyorsanız işte bu yanlış. Et soğukken bir anda yüksek sıcaklığa denk gelirse sertleşir bu yüzden mangala koymadan yarım saat önce dolaptan çıkartıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.

Sentetik tutuşturucu kullanmayın!

Mangal yapmanın en önemli adımı ateşi yakmaktır. Ateşi iyi yakarsanız eğer mangalın %50'sini halletmiş olursunuz. Bu sebeple ateşi yakmak için sentetik tutuşturucu kullanmayın. Kullandığınız bu tutuşturucular mangalda yapacağınız etin tadını büyük ölçüde etkileyecektir.

Köz düşmesini bekleyin!

Ateşi yaktınız ancak yakar yakmaz eti üstüne koymaya acele etmeyin. Yaktığınız ateşin köze düşmesi. Ancak burada bahsettiğimiz köz sönmeye yakın değil üfledikçe alev alev yanan bir köz.

Mangal teline önce soğan sürün!

Etin mangal teline yapışmasını istemiyorsanız bir kuru soğanı ikiye bölün ve tele sürtün. İşte yapacağınız bu işlem telin kaygan olmasını sağlayacağı için etin yapışmasının önüne geçecektir.

Etleri çatalla çevirmeyin!

Mangalda pişen etin düzenli olarak çevrilmesi gerekiyor. Bu doğru ancak neyle çevirdiğiniz çok önemli. Eğer etlere çatal batırarak çevirirseniz içinde yer alan suyun akmasını sağlarsanız. Bu ise istediğimiz son şey. Çünkü etin suyunun akması demek lezzetinin yok olması ve kuru bir ete dönüşmesi demektir. Maşayla çevirmeniz en mantıklı tercih olacaktır.