Kıyma dondururken en sık yaptığınız 6 hata!
Buzdolabında daima kıyma bulundurmayı bir alışkanlık haline getirmiş herkes buraya! Yemek yaparken sıklıkla ihtiyaç duyduğumuz kıymaya her an ulaşabilmek adına her defasında kasaba, markete gitmektense buzdolabında dondurarak da saklayabileceğiniz kıymayı stoklarken bu 7 püf noktaya dikkat!
Dondurucunuzun sıcaklığını kontrol etmiyorsunuz!
Yalnızca kıyma için değil, geri kalan tüm yiyeceklerinizi de dondurmak istediğiniz zaman dikkat etmeniz gereken ilk noktanın dondurucunuzun sıcaklığı olması gerektiğini söyleyelim. Zaman zaman ısı ayarları değişebilen dondurucularımızın sürekli olarak -17 derecede olmasına özen göstermeliyiz. Çünkü -17 derecenin üzerine çıkan her sıcaklık dondurulmuş yiyeceklerin üzerinde bakteri oluşmasına sebebiyet verebilir.
Kıymayı dolapta 3 aydan fazla tutuyorsunuz!
Kıymayı her ne kadar her daim elimizin altında bulunmasını istediğimiz için stokluyorsak da, kıymayı 3 aydan daha uzun bir süre dondurucuda saklamak pek de sağlıklı değil. Dondurucuya koyduğunuz kıyma paketlerinin üzerine tarih atarak dondurucuya ilk koyduğunuz kıymayı ilk önce kullanmanız gerektiğini unutmayın.
Kıymayı iyi bir şekilde paketlemiyorsunuz!
Kıymayı süre ve miktar olarak ne kadar sakladığınız dışında önemli bir şey varsa o da ne koşullarda sakladığınız. Kıymanızı henüz üzerinde kan parçaları varken gevşek bir şekilde saklarsanız bu kanın buzluğunuzda bulunan diğer gıdalarla temas etmesini sağlayarak o gıdalarda patojen üremesine sebebiyet verebilirsiniz.
Çiğ kıymayı oda sıcaklığında eritmiyorsunuz!
Çiğ kıymayı buzluktan direkt olarak çıkarıp kullanmak istiyorsunuz ancak bunun ne denli yanlış olduğunu bilmiyorsunuz. Dondurduğunuz kıymaları kullanmak istediğiniz zaman buzluktan en az 24 saat önce çıkararak buzdolabınızda ani ısı şoklamalarına maruz bırakmadan çözdürmeniz gerektiğini unutmayın. Aksi halde kıymanızın dokusu ve tadı bozulabilir.
Kıymanızı porsiyonlara ayırmıyorsunuz!
Dondurulmuş kıymayı nasıl saklamanız gerektiğine gelince, kıymayı porsiyonlara ayırarak saklamak dikkat etmeniz gereken ilk husus. Çünkü her defasında tüm kıymayı eritip yeniden donduramayacağınız için mutlaka porsiyonlara ayırarak dondurmalısınız.
Kahverengiye dönmüş kıymayı bozuldu sanarak atıyorsunuz!
Aslında ilk kesilip çekildiğinde morumsu ve kahverengimsi bir renge sahip olan sığır eti oksijene maruz kalarak oksimyoglobin adlı bir pigment ile reaksiyona girer ve kırmızımsı bir renge dönüşür. Dondurucularımızda da zamanla kahverengi bir hale dönüşen kıyma aslında oksijenle bağlantısı kesildiği için morarmaya başlar.