Kış sofralarınızdan eksik olmasın: Saksıda yetiştirebilecek 10 sebze
Belli bir yaştan sonra çoğu insanın ortak hayali şu olabilir mi? Dilediğini ekip, biçebileceği koca bir bahçe... Bu birçoğumuzun ortak hayali olsa da gerçekleşme ihtimali hepimiz için pek de mümkün değil. Şehir yaşantısında bahçeli evler yerini, minik balkonlara bıraktığından; yetiştirmek istediğimiz sebze meyvelerin de yerini saksıda yetiştirebilir sebze meyvelere bırakma vakti geldi... İşte karşınızda saksıda yetiştirebilecek 10 sebze!
Pazardan, manavdan, markettten almak yerine dalından kopararak tazecik tüketebileceğiniz 10 sebzeyi not almayı unutmayın! Bundan böyle mutfaklarda doğallık devri!
Ispanak
Küçükken Temel Reis izlemiş her çocuk ıspanak yedikten sonra güçleneceğini zannederek büyümüş olabilir... Aslına bakarsanız bu bir bakıma da doğruydu. İçerisinde bol miktarda demir barındıran ıspanak belki Temel Reis gibi kol kaslarımızı şişirmiyordu ama bizleri içten içe güçlendiriyordu. Tıpkı şimdi olduğu gibi... İşte çocukluk anılarımızın dahi en güzel köşesinde yer alan ıspanağı bir de kendi saksılarınızda yetiştirmeye ne dersiniz?
Havuç
Hazır çocukluk anılarımızda dolanıp dururken Bugs Bunny ve havuçtan bahsetmemek olur mu? Elbette ki hayır. Bugs Bunny sayesinde havucu seven nice çocuk büyüdü ve bugün birer yetişkin oldu. Artık kendi havuçlarını saksılarında kendileri yetiştiriyor. Tabii ne sayesinde saksılarınızda kullanacağınız çakıllı toprak sayesinde. Unutmayın ki saksıda havuç yetiştirmek için en gerekli şey: Çakıllı toprağın ta kendisi.
Marul
Salatalarımızın olmazsa olmazlarından biri marulu saksıda yetiştirme fikri kulağa nasıl geliyor? İtiraf edelim ki ilk bakışta epey tuhaf görünse de marul, saksıda en basit şekilde yetiştirilebilen sebzelerden biri. Saksıda marul yetiştirmek için ise dikkat edilmesi gereken tek husus şu: Marul tohumları saksıya üst üste gelmeyecek şekilde ekilmeli ve yalnızca püskürtme yöntemi ile sulanmalı.
Taze soğan
Seveni kadar sevmeyeninin de bol olduğu taze soğan da saksıda kolaylıkla yetiştirebileceğimiz sebzeler arasında. Öyle ki taze soğan saksıda en kolay şekilde yetiştirebileceğimiz o sebze desek yeridir. Altı delik bir kap dahi taze soğan yetiştirmek konusunda işinize yarayabilir.
Sarımsak
Kiminin kokusundan nefret ettiği, kiminin ise içinde bulunduğu her yemeğin lezzetini artırdığına inandığı sarımsağı da saksıda yetiştirebileceğinizi söylesek? Evde sarımsak ekmek konusunda sizlerle paylaşacağımız bir sırrımız da var üstelik: Derin bir saksıya ekerek, sabırla beklerseniz oldukça başarılı sonuçlar alabilirsiniz.
Tere
Saksıdan koparıp tazecik tereleri yemek isteyenleri şöyle alalım! Saksıda tere yetiştirmek için yapmanız gereken şey son derece basit. Yapmanız gereken tek şey tohumları ekip püskürtme yöntemi ile sulamak.
Maydanoz
Hoş kokulu sebzeler arasında gösterilen maydanoz da saksıda kolaylıkla yetiştirilebilen bitkiler arasında. Lakin önemli bir detayla: Maydanoz yetiştirirken yuvarlak saksılar yerine kare veya dikdörtgen saksılar tercih etmeli ve saksınızın toprağını sürekli nemli tutmalısınız.
Roka
Balığın yanına ne gider? Sorusuna verilebilecek en leziz cevaplardan biri roka salatasıdır. Balık yaptığınız günlerde roka salatası için marketin, pazarın, manavın yolunu tutmanıza gerek yok. Bundan böyle rokanızı saksıda yetiştirebilirsiniz.
Brüksel lahanası
Seveni pek az olsa da, onu sevenlerin gerçekten çok sevdiğini bildiğimizden son derece faydalı sebzelerden biri olan Brüksel lahanasını da kolaylıkla saksıda yetiştirebileceğinizi biliyor muydunuz? Yukarı doğru büyüyerek, saksılarınızda pek de yer kaplamayacak Brüksel lahanası minik saksılarda yetiştirilmeye en elverişli sebzelerden biri.
Biberiye
Tavuk yemeklerine çok ama çok yakıştırdığımız biberiyeyi de kendi saksılarımızda yetiştirme vakti! Lakin şu detayı atlamadan: Biberiye dikeceğiniz saksı en az 9 litrelik bir saksı, içerisinde kullanacağınız toprağın ise en az %80'ini kırmızı toprak olmalı.