Kiler oluşturuyoruz: Stoklamaya uygun gıdalar nelerdir?
Tüm dünyayı etkisi altına almış pandemi sürecinde insanların topluca gıda alışverişi yapma ve dolayısıyla stoklama alışkanlığı kazanmasından sonra çok daha önemli bir konu haline gelmiş ‘stoklanmaya uygun gıdalar nelerdir?’ sorusunu sizler için cevapladık ve kendi kilerimizi oluşturmanın ilk adımını attık.
Stoklamak her ne kadar günümüzde benimsenen ve gitgide popülerleşen minimalist yaşam tarzına uygun bir durum olmasa da mutfaklarımızda stokladığımız bazı malzemelerin hayat kurtarıcı olduğunu ve de bazılarının mutlak suretle stoklanması gerektiğini de açık yüreklilikle ifade etmekte fayda var.
Elbette stokladığımız bazı gıdaların doğru yöntemlerle saklanması da son derece önem teşkil eder durumda. Yanlış yöntemlerle saklanan gıdaların bozulması akabinde çöpe gitmesi ülkemizde ve dünyada önüne geçilemeyen gıda israfının en büyük sebepleri arasında olduğundan bu konuda son derece hassas olmamız epey önemli.
Konserve ürünler
Son derece uzun ömürlü ve pratik olması sebebiyle yemek yapmaya vaktimiz olmadığı zamanlardan da epey yakından tanıdığımız ve sevdiğimiz konserve gıdalar stoklanmaya uygun gıdalar dendiğinde liste başı olarak akla ilk gelenlerden biri. Özellikle konserve fasülyeler yüksek besin değerleriyle ve uzun raf ömürleriyle mutlaka buzdolaplarımızda olması gereken malzemelerden.
Kurutulmuş meyve ve sebzeler
Yaş sebze meyveler mutfağımızın demirbaşı olur da kuru sebze meyveler olmaz olur mu? Havası alınarak vakumlanmış poşetler içerisinden 1 yıl süreyle gönül rahatlığıyla saklayabileceğiniz kuru meyve sebzeler stoklanmaya en uygun gıdalar arasında yerini alıyor. Özellikle de tatlı krizlerinde en yakın dostumuz olan kuru meyvelerin yeri biz de apayrı.
Zeytin
Bir kahvaltı masasının olmazsa olmazı herkes için başka ürünler olsa da bizim için zeytin olmadan oturulan kahvaltı sofrasında edilen kahvaltı, kahvaltıdan sayılmaz. Kapalı kaplarda özellikle de ışık almayan yerlerde uzun yıllar gönül rahatlığıyla saklanabilen zeytin iyisi bulunduğunda stoklanmaya en uygun gıdalardan biri.
Kuruyemişler
Çay keyiflerinin olmazsa olmazı olan kuruyemişler bir mutfakta azalsa da asla tükenmemesi gereken gıdalar listesinde bizim gibi çay tiryakileri için eminiz ki başı çeker durumda. Neyse ki gönüller oldukça rahat. Sıkı sıkı paketlendikten sonra serin ve kuru yerlerde muhafaza edilirse raf ömrü 1 yıldan dahi uzun olan kuruyemişleri stoklamayı ihmal etmeyin.
Kurutulmuş et
İnsanlık var olduğu tarihten itibaren bizimle olan eti bundan yüzyıllar önce dahi kurutarak saklamayı başaran insanlar etin stoklanmaya en uygun gıdalardan biri olduğu hususunda bizlere işaret vermeyi de başarmışlar. Sığır eti veya kümes hayvanlarının eti fark etmeksizin etleri kurutarak ve uygun koşullardan 1 yıldan fazla saklayabilirsiniz.
Baklagiller
Günümüzde baklagil stoklanmayan bir ev var mı pek zannetmesek de stoklanmaya en en ama en uygun gıdaların baklagiller olduğunu belirtelim. Fasülye, nohut, mercimek gibi doyurucu ve besleyici tüm baklagillerin uygun koşullarda yıllarca saklanabileceğini belirtmekte fayda var.
Erişte
Tüm İtalyan makarnalarının pabucunu dama ne atabilir? Elbette ki büyük annelerimizin ellerinden çıkan erişteler. Büyüklerimizin yapıp da gönderdiği erişteleri serin ve kuru ortamlarda uzun yıllar muhafaza edebileceğinizi biliyor muydunuz? İşte bu lezzeti stoklamak isteyenlere bizden bir müjde.
Pirinç
Hemen hemen her yemeğin yanında ‘ee bana yer yok mu?’ diyen pirinç pilavımız olur da pirinç stoklanmaz olur mu? Bir mutfakta haftanın en az 2 günü pilav piştiğini hesaba katacak olursak stoklanması en mantıklı malzemelerden biri olan pirincin bu listenin her mutfakta stoklu tek ürünü olduğuna eminiz.
Tarhana
Asla babaannelerimiz ve anneannelerimiz gibi yapamadığımız bir lezzet olsa da tarhana çorbasının mutfağımızın küçük büyük demeden en sevdiğimiz ve en şifalı çorbalarından biri olduğunu kabul etmeyenimiz yoktur. Tarhana bez bir torba içerisinde serin ve kuru ortamlarda yıllar boyu saklanarak bozulmadan kokusuyla bizleri çocukluğumuza döndürebilir.