Kavanozlardan etiketi kolayca çıkarmanın 5 yolu!

Kavanozlardan etiketi kolayca çıkarmanın 5 yolu!
Kavanozlardan etiketi kolayca çıkarmanın 5 yolu!

Marketlerden satın aldığımız cam konserve ürünlerin kavanozlarını atmayıp tekrar kullanmak mutfak ekonomisi için de sıfır atık için de oldukça önemli. "Kullanalım kullanmasına ama üzerlerinde yer alan etiketin çıkması oldukça zor ve bu görüntüyü hiç sevmiyorum." diyenlerin sesini duyduk ve kavanozlardan çıkmamaya inat etmiş olan etiketleri kolayca çıkartma yollarını derledik.

Çakmakla yakmak

Kavanozlarınızdan etiketleri çıkarmaya çalışmadan önce bir çakmakla etiketi ısıtın. Isınan etiketin yapışkan kısmı çözüneceğinden hiç iz bırakmadan tek hamleyle kolayca çıkacaktır.

Asetonla silmek

Kavanozda bulunan etiketi söktünüz ancak hepsi çıkmadıysa o zaman bir pamuğa aseton dökün. Daha sonra bu pamukla etiketin çıkmayan kısımlarını sert bir şekilde silin. Tüm etiket parçaları çıkınca kavanozu sıcak suyla yıkayın.

Yağ ve karbonatla ovmak

Kavanozun etiketini çıkartmak için bebek yağı veya zeytinyağı gibi bir yağı kabın içerisine alın ve macun kıvamına gelene kadar içerisine karbonat ekleyin. Hazırladığınız bu karışımla kavanozda bulunan etiketleri ovun ve 5-10 dakika o şekilde bekletin. Bu beklemenin ardından etiketin yapışkanlığının gittiğini göreceksiniz.

Saç kurutma makinesi tutmak

Kavanozda yapışık olan etiketi çıkartmanın en iyi yöntemlerinden biri de saç kurutma makinesi tutmak. Tıpkı çakmakla yaptığımız işleme benzeyen bu yöntemle etiketi ısıtmanız gerekiyor. Isınan etiketin yapışma özelliği kaybolacağından kolayca çıkacaktır.

Beyaz sirkede bekletmek

Beyaz sirkenin asidik yapısı etiketin yapışmasını sağlayan kimyasalların yapısını bozacağı için hiç iz kalmadan kolayca çıkmalarını sağlayacaktır. Bir kabın içerisine ılık su doldurun ve içerisine bir buçuk bardak sirke ekleyin. Daha sonra kavanozu bu suyun içerisinde 10 dakika kadar bekletin ve ardından bir sünger yardımıyla etiketi ovarak çıkartın.