Karpuz mevsimi... Evde karpuz yetiştiriyoruz!
Karpuz mevsiminin gelmesiyle karpuz sevdalıları türlü türlü karpuzlu tarifler yapmaya başladı. E tabi Lokmacığınızın aklına da hemen evde karpuz yetiştirme fikirleri gelmeye başladı. Bu yazıyı okuduktan sonra yediğimiz karpuzların çekirdeklerini saklıyoruz! Hadi gelin o zaman karpuz çekirdeklerinden karpuz nasıl yetiştirilir hep birlikte bakalım.
Biz bugün karpuz yetiştirmeyi adım adım anlatıyoruz. "Evde hiç olur mu Lokmacım?" dediğinizi duyar gibiyiz ancak küçük bir balkon yeter de artar bile. Bahçesi olanlar elbette daha şanslı. Eğer evin içinde yetiştiriyorsanız küçük karpuz türlerini seçmeniz daha iyi olabilir. Sugar baby ya da crimson sweet türleri gibi...
İhtiyacınız olan malzemeler
-Karpuz çekirdeği
-Geniş bir saksı
-Bol bol kumlu toprak
Karpuz nasıl ekilir?
Öncelikle şunu söyleyerek başlayalım karpuz tohumu kumlu toprak sever. Ekmeden önce bu kumlu toprağı temiz bir örtüye yayıp karıştırıp 1 gün bekleterek mutlaka havalandırmalısınız.
Gelelim ikinci adıma! Ayırdığınız karpuz çekirdeklerini havlu kağıt üzerine dizin ve bir gece serin bir ortamda kurumaya bırakın.
Toprağı ve çekirdekleri bir gece beklettikten sonra ertesi gün toprağı havalı bir şekilde sıkıştırmadan saksıya alın. 6-7 adet çekirdeği de üzerine bırakın ve en üstüne yarım parmak olacak şekilde çok hafif tekrar toprak ekleyin. Hafif bir şekilde sulayın. Toprak ne çok ıslak olmadı ne de çok kuru. Tohumların çimlenebilmesi için nemli bir ortam olması gerekmektedir.
Balkonunuz yeteri kadar güneş almıyorsa ve nemli değilse
Ektiğiniz karpuz çekirdekleri filizlenmesi için nemli bir ortama ihtiyaç duyarlar. Eğer balkonunuzda o ortam yoksa saksınıza uygun büyük bir su şişesini yarıdan kesip şişeyi saksının üzerine geçirebilirsiniz. Bu, çekirdekleriniz için bir sera etkisi oluşturacaktır.
Fideleriniz büyüdükten sonra artık haftada iki kere sulamak yeterli gelecektir. Ayrıca son olarak şunu da hatırlatalım. Bu gibi meyveleri büyütüp verim almak istiyorsanız mutlaka gübre kullanmalısınız.