'Kahvaltı günün en önemli öğünüdür!' söylemi yalan mı?
Kahvaltı kültürü denilince sanırım bizim ülkemizin eline kimse su dökemez. Ülkemizin hangi bölgesine giderseniz gidin mutlaka masanın bir ucundan diğer ucuna kadar kahvaltılıkla donatıldığını görebilmeniz mümkün. O yüzden bizler için kahvaltı olmazsa olmaz. Hatta çocukluğumuzdan beri duyduğumuz cümlelerin başında 'kahvaltı günün en önemli öğünü' söylemi yer alıyor. Peki gerçekten kahvaltı günün en önemli öğünü mü yoksa anne ve babalarımız sırf kahvaltı yapalım diye çocukluğumuzdan beri bizleri kandırdı mı? İşte cevabı...
Kahvaltı denildiğinde baştan başa donatılmış sofralar aklımıza gelse de hayatın koşturmasıyla beraber bu alışkanlığımızı sadece hafta sonlarında gerçekleştirebiliyoruz. İşe ve okula yetişirken bazılarımızın atıştırdığı bazılarımızın ise atıştırmaya bile vakti olmadığı kahvaltı gerçekten söylendiği gibi günün en önemli öğünü mü? Ya da son zamanlarda söylendiği gibi aslında kahvaltı kültürünün olmadığı ancak mısır gevreği firmalarının ortaya attığı bir pazarlama stratejisi mi?
Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu söylemi gerçekten de 1950 yıllarında mısır gevrekleriyle birlikte hayatımıza girmiş. Ancak bu söylemin bir reklamla girmiş olması kahvaltının tamamen bir pazarlama stratejisi olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü yapılan araştırmalar kahvaltının önemini bilimsel yollarla ortaya koyuyor. Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre vücut akşam yemeğinden sabah kahvaltısına kadar 12 saat boyunca vücutta bulunan besinleri kullanarak enerjisini sağlıyor. Kahvaltı yapılmadığında vücutta yeteri kadar enerji olmadığından bu durum başta insülin direnci olmak üzere birçok mekanizmanın ters çalışmasına etki ediyor. Bu sebeple kahvaltı yapılmadığında yorgunluk, baş ağrısı, algıda zayıflama gibi durumlar beraberinde geliyor. Basit bir şekilde anlatacak olursak eğer, benzini bitmek üzere olan araba nasıl fazla yol gidemeyecek ve bir süre sonra duracaktır tıpkı vücudumuzda o araba gibi. Vücudumuzun benzini olan yiyecekler sağlanamadığı zaman enerjisiz kalacak ve bir süre sonra tansiyon düşmesi gibi problemler beraberinde gelecektir.
Gün içerisinde vücudun enerjik olması için sabah kahvaltısında doğru ve dengeli bir beslenme şart. Özellikle çocukların okul başarısını doğrudan etkileyen kahvaltı, söylendiği gibi gerçekten günün en önemli öğünü. Bu sebeple uzmanlara göre akşam yemeği ve kahvaltı arasında 12 saat süre bırakmalı ve sabah uyandıktan bir saat sonra mutlaka kahvaltı yaparak vücudun ihtiyaç duyduğu enerji sağlanmalıdır.