Jelatin türleri nelerdir?
Özellikle tatlı yapmayı severlerin sık sık kullandığı malzemeler arasında yer alan jelatin, gastronomi alanında büyük öneme sahip. Kolajen proteinden elde edilen jelatinler, belli işlemlerden geçerek suda çözünebilir forma getiriliyorlar. Peki jelatin çeşitleri neler hafi gelin bakalım.
Jelatin çeşitleri
Hayvansal jelatin
Genellikle sığırların kıkırdak ve kemik gibi dokularından elde edilen kolajenlerle hazırlanan sığır jelatini, mutfakta en çok kullanılan türlerden biri. Tabi sadece sığırlardan elde edilmeyen bu jelatin türü, balık ve kümes hayvanlarından elde edilen jelatin türlerini de içinde barındırıyor.
Bitkisel jelatin
Hayvansal jelatin tercih etmeyenler için kullanılan bitkisel jelatinler, kıvam verme özelliğinde olan bitkilerden elde ediliyor. Bu bitkiler arasında en yaygın olanları; deniz yosunu, guark tohumu, zamk ve pektin.
Jelatin türleri
Yaprak jelatin
Öğütülerek toz haline getirilen yaprak jelatinler, adını incecik kağıt gibi olan görünümünden alıyor. Genellikle sığı jelatininden üretilen bu yaprak jelatinler suya değdiğinde çözünerek tariflerde rahatlıkla kullanılabiliyor.
Toz jelatin
Mutfakta en çok kullanılan jelatin türlerinden olan toz jelatin hem bitkisel hem de hayvansal olarak üretiliyor. Toz jelatinin üretimi ise şu şekilde; kolajene ekstraksiyon işlemi uygulanarak suda çözünebilir forma getiriliyor ardından kurutulup toz formuna getiriliyor.