İnciri kabuğuyla tüketin!
Yaza veda ederken son sıcak günlerin tadını daha iyi çıkarabilmemize yardımcı olan incir, morun, sarının ve yeşilin en güzel tonlarıyla şimdilerde tezgahlarda boy gösteriyor. Aslında bir meyve değil içe dönük kapalı bir çiçek olan incir, lezzeti ve güzelliğinin yanı sıra sunduğu faydalarla da asırlardır şifa niyetine de yeniliyor. Peki incirin en faydalı hali hangisi?
İncir, kalsiyum, potasyum, demir gibi mineraller bakımından zenginken aynı zamanda A ve K vitamini gibi vitaminleri de çok fazla barındırıyor. Tam bir antioksidan deposu olan bu şifalı meyve, hem taze haliyle hem de kuru haliyle büyük fayda sunuyor. Ancak bu faydaları alabilmek için inciri de nasıl yediğimiz çok önemli. Bazıları meyve kabuklarında biriken pestisitlerden dolayı, bazıları ise kabuklarının kirli olabileceğinden dolayı incirin sadece içini yiyip kabuklarının atıyor. Ancak bu çok büyük yanlış!
İncir ağacı zirai ilaç atılmayan sayılı türlerden bir. Çünkü incir ağaçları kendisini doğal yollarla koruyabilen bir ağaç türüdür. Bu sebeple incir kabuklarına pestisit uğramaz. Eğer bu sebeple inciri kabuklu tüketmiyorsanız artık gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
İncir kabuğunda yer alan bazı maddeler kansere karşı etkili. Bu sebeple kanserden korunmak için inciri kabukla yemek şart! Çünkü incirin iç kısmıyla kabuk arasında yer alan sütlü kısımda bulunan alanda fisin adlı madde yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre de fisin maddesi kanserde metastaz oluşmasına engel oluyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var o da fisin maddesinin 160 derece sıcaklıkta yok olduğu. Yani siz inciri kabuklu haliyle reçel vb yiyecekler yapmak için kaynatırsanız içerisindeki fisin maddesini öldürmüş olursunuz. Bu sebeple şifa niyetine yiyecekseniz eğer taze haliyle tüketmeniz gerekir.
İncir kabuğunda bulunan yapı proteinleri aminoasitleri de kolayca parçalayabilir özelliklere sahip olduğu için protein oranı yüksek gıdaların peşinden kabuklu incir yenirse sindirim problemi yaşanmaz. Bunun yanı sıra incir kabuğuyla tüketildiğinde hücreleri korumak için bağışıklığın yüksek olmasını sağlıyor.