İlaçlarınızı mutfağınızda saklamayın!

​İlaçlarınızı mutfağınızda saklamayın!
​İlaçlarınızı mutfağınızda saklamayın!

Hemen hemen hepimizin fark etmediği bir alışkanlığımız var. "Nedir o alışkanlık?" diye soracağınızı bildiğimden daha fazla bekletmeden açıklıyorum: İlaçları buzdolabı veya mutfakta saklamak. Şöyle bir düşünün çocukluğumuzdan beri ilaçlarımızın eczaneden gelir gelmez mesken edindiği yerlerin başında buzdolabı ve mutfak masası geliyor. Ancak bu alışkanlığımız uzmanlar tarafından uygun bulunmuyor.

Gün içerisinde pişen yemeklerden dolayı farklı sıcaklığa ve neme maruz kalan mutfak, ilaç saklamak için doğru bir alan değil. Çünkü fazla ısıya maruz kalan ilaçların içerisinde bulunan maddelerde bozulmalar olabileceği için fayda sağlaması imkansız olabileceği gibi ekstra başka sorunlara da sebep olabilir. Bu sebeple uzmanlar mutfak masasında, tezgahında veya dolabında ilaç saklanmaması gerektiğine vurgu yapıyor.

Mutfak masası dışında ilaçların saklandığı bir başka alan ise buzdolabı. Eczacılara göre buzdolabında saklanan ilaçlarda tıpkı mutfak masasında saklanılan ilaçlar gibi bazı maddelerinde değişikliğe uğruyor. İşte uğradığı bu değişiklik sonrasında ise fayda sağlama hızında büyük oranda düşüş oluyor. Tabi bu durum her ilaç için geçerli değil! Bazı ilaçların ise buzdolabında bekletilmesi gerekiyor. Bu sebeple ilaçlarınızın prospektüsünü çok dikkatli okumanız ve ona uygun bir saklama yapmanız gerek. Ancak buzdolabı dışında saklanması gereken ilaçların yatak odasında veya oturma odasında bir komidin çekmesinde bekletilmesi daha iyi olacaktır.