Hatay mutfağını tanıyalım: Birbirinden nefis Hatay baharatları
UNESCO Gastronomi şehri seçilen illerimizden biri olan Hatay'ın mutfağını daha yakından tanımaya var mısınız? Sizce Hatay mutfağının bu denli ön plana çıkmasında en büyük pay neyin? Bize kalırsa bundaki en büyük pay kesinlikle Hatay baharatlarının. Bol baharatlı ve lezzetli Hatay yemeklerinin püf noktaları için birbirinden nefis Hatay baharatları yazımızda tüm aradıklarınızı bulabileceksiniz...
Zahter
Hatay çarşısının sokaklarında buram buram duyulan o koku zahter kokusundan başka bir şey değil... Hem çay hem baharat olarak tüketilebilen zahterin en çok neye yakıştığını soracak olursanız bizim bu soruya cevabımız şüphesiz ki Hatay kahvaltılarının vazgeçilmezi olan: Zahterli ekmek olacak.
Sürk baharatı
Hatay sokaklarını arşınlamaya başladınız ve Hatay'a özgü bir şey satın almak istiyorsunuz. O vakit ayaklarınız sizi Hatay peynircilerine veya baharatçılarına götürebilir. Hatay'a özgü bir peynir çeşidi olan sürk peynirini tatmayan çok şey kaybetmiş demektir... İşte o efsane lezzet sürk peynirinin olmazsa olmazı sürk baharatı. Bir baharat karışımı olan sürk baharatının içinde tuz, nane, toz karabiber, zahter, kırmızı pul biber, yenibahar, çakşır otu ve kimyon var. Dillere destan bu baharat karışımını ister peynir yapımında, ister kahvaltılık olarak afiyetle tüketebilirsiniz.
Kakule
Dünyada da sevilerek tüketilen bir baharat çeşidi olan kakulenin Hatay sınırlarında kullanımı epey kısıtlı. Hatay'da genellikle havanda öğütülerek Türk kahvesinin içine katılan kakule Hatay mutfağının en sevilen baharat çeşitlerinden biri.
Kömbe baharatı
Hatay mutfağının en kült lezzetleri arasında gösterilen kömbe baharatı tıpkı sürk baharatı gibi Hatay'ın meşhur baharat karışımlarından biri. İçinde birden çok baharat bulunan kömbe baharatı, özellikle bayramlarda ve özel günlerde Hataylıların en sık yaptığı şeylerden biri olan kömbenin ana malzemesi. Kömbe baharatının içinde ne bulunduğuna gelecek olursak da toz zencefil, muskat cevizi rendesi, toz tarçın, dövülmüş damla sakızı, dövülmüş karanfil, yenibahar ve mahlep.
Küzbara
Hepimizin kişniş veya aş otu olarak bildiği o baharat Hatay'da küzbara olarak biliniyor. Kişnişin kurutulup öğütülerek baharat haline getirilmesiyle yapılan küzbara salatalarda, çorbalarda, yemeklerde sıklıkla kullanılır.
Reyhan
Hatay mutfağının en az zahter kadar sevilen bir diğer baharatı da reyhanın ta kendisi. Taze reyhan genellikle salatalarda ve soslarda kullanılırken reyhan baharatı ise tencere yemeklerinde, çorbalarda ve et yemeklerinde kullanılır.
Şumra
Hayatında en az bir kere Hatay'a yolu düşmüş herkes külçe böreğinden yemiş olmalı diye düşünüyoruz... Külçe böreğinin ana malzemesi olan şumra Hatay mutfağında bu adla bilinse de ülkemizde rezene olarak biliniyor ve seviliyor.