Harika hedefleri olan bir dükkan: Siyez Evi
Artık yediğimiz neredeyse her şeyin genetiği değiştirilmiş! Bunca GDO içeren besinin arasında genetiği geçmişten günümüze tamamen korunmuş bir gıda var o da siyez! Siyez buğdayı nedir? Siyez buğdayı nerede yetişir? Tüm bunların cevabını Siyez Evi adlı tatlı dükkanda ve üretim merkezinde bulduk! Siyez Evi'nin kuruluşunu ve hikayesini sizlerle paylaşıyoruz!
Siyez Evi'nin kurucusu kimdir?
Sevim Özsoy, Kastamonu'nun bir köyünde doğmuş ve okulu orada okumuş. Bu sayede köy hayatını da tanıma fırsatı elde etmiş. Ardından 15 yıl boyunca öğretmen olarak çalışmış. Ve eşinin işlerine destek olmak amacıyla öğretmenliği bırakma kararı almış. Aradan uzun yıllar geçtikten sonra Sevim Hanım ata topraklarında yetişen siyezi değerlendirmek istemiş. Kendisi bu konu hakkında şu sözleri söylüyor:
"Göbeklitepe'de bulunan ve Kastamonu'da 12.000 yıldır ekimi yapılan bu buğdayla, ata topraklarıma olan borcumu ödeyecektim. Çok heyecanlıydım. Ata topraklarına dönüp, ata tohumu olan siyez buğdayının üretimini yaygınlaştırarak emeklilik dönemimde yaşamıma değer katacaktım."
İlk adım
2017 yılında yanı 57 yaşında İstanbul'dan Kastamonu'ya gitmiş ve Sümerbank A.Ş.'yi kurup kiraladığı konakta Siyez Evi markası için çalışmalara başlamış. Yaklaşık 140 çiftçiyle beraber ekilmeyen arazilerde siyez ekmeye başlamışlar. Daha sonra elde edilen siyez buğdayından, bulgur, dövme, ezme, un ,makarna, erişte ,tel şehriye, tarhana ve bebe tarhana gibi farklı lezzetler üreterek siyezi tüm sofralarla buluşturmuşlar.
Siyez Evi'nin hedefleri neler?
-Günümüz buğdayının atası olan siyez buğdayını başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyaya en doğru biçimde tanıtmak.
-Yoğun kimyasal girdi kullanımı (zirai ilaç ve kimyasal sentetik gübre) sonucu kirlenen toprakların ıslah edilmesi için bölgede organik tarımı başlatmak.
-Türkiye’nin organik sertifikalı siyez ihtiyacının büyük bölümünü ana yurdu olan Kastamonu’da ürettirip diğer illere göndermek.
-Yörenin kendisine özgü değerlerine sahip çıkarak unutulmaya yüz tutmuş olanları tekrar canlandırmak.
-Siyez Evi’ni bir ticarethane olarak görmenin ötesinde burayı bölgeye ve insanlara dönük çeşitli projelerin geliştirildiği, kültür sanat etkinliklerinin yapıldığı bir akademi olarak işletmek.
-Yaşamın kaynağı olan geleneksel tohuma sahip çıkmak, ata tohumu korumak ve çoğaltmak.
-Bölgenin sahip olduğu olanakların analizini yaparak faydalı olacakların uygulayıcısı olmak.
-Bölgenin koşullarına uygun olan eko-turizmin gelişmesine katkı sağlamak.
-Bölgenin etnik ve kültürel yapısını bozmayacak şekilde bölgeye uyumlu yenilikler getirmek.
-Siyez buğdayı ürünlerinin en kalitelisini üretmek ve büyük şehirlere kadar kalitesini kaybetmeden ulaşmasını sağlamak.
-Verimi yükseltmek için kaliteyi düşüren çalışmalardan uzak durarak doğaya, insana ve geçmişe saygılı güvenilir üretim yapmak ve yaptırmak.
-Yılların getirdiği bilgi birikimini yöre halkı ile paylaşmak. Öğretirken öğrenmek...
-Köylerden kente göçü tersine çevirme yönünde ciddi adımlar atarak bölgede yeni istihdamlar oluşturmak.