Hamilelerin tüketmemesi gereken gıdalar
Hamilelik dönemi hepimizin bildiği gibi uzun bir süre abartmamak şartıyla bazı şeylere dikkat etmeyi gerektiriyor. Beslenme de bunların başında. Günlük yaşantımızda doğal olarak sürekli tükettiğimiz bazı gıdalar bu dönemde tüketilmemesi gerekiyor. Bu da ekstra bir dikkat demek. O halde hamilelikte hangi gıdalar tüketilmemeli birlikte inceleyelim.
Pastörize edilmemiş süt ürünleri
Bu dönemde kalsiyum desteği için süt ve süt ürünlerine ciddi biçimde ihtiyaç duyulur ancak bazı kurallara uymak kaydıyla! Pastörize edilmemiş bazı süt ve süt ürünleri ciddi bakteri barındırır ve bu bakteriler gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Gıda zehirlenmeleri de düşük riskini artırır. Dikkatli olmakta fayda var!
Ciğer
Ciğerin faydaları saymakla bitmez ancak hamilelik döneminde tüketilmemesi gereken gıdalar arasında yer alıyor maalesef. Aşırı miktarda A vitamini içeren gıdalar riskli doğumun başlıca sebeplerinden biridir. Elbette A vitaminini yalnızca ciğer içermez bazı cilt bakım serumları da içerebilir. Bunlardan da uzak durmakta fayda var.
Kayısı kıvamında yumurta
Az pişmiş yumurta, kayısı kıvamında yumurta... Kahvaltıda en sevdiğimiz şeyler arasında. Ancak yumurtayı az pişirmek hamileler için pek de iyi değil çünkü az pişmiş yumurtada salmonella bakterileri olabilir ve bu bakteriler gıda zehirlenmelerinin de önünü açar. Bu sebeple bu dönemde yumurta katı olana kadar pişirilmeli.
Alkol
Bunu söylememize bile gerek yok biliyoruz ancak normalde de aşırı zararları göz önüne alındığında hamileyken de asla tüketilmemesi gerekenler arasında ilk sırada alkol var. Hamilelik öncesi ve sırasında alkol tüketimi bebekte hem organ yetmezliklerine hem de zeka geriliğine sebebiyet verebilir. Tabii ki bunun yanında sigara da var!
Az pişmiş etler
Özellikle kırmızı et az pişirildiğinde toksoplazma riskini ciddi oranda artırır. Peki nedir bu toksoplazma? Hayvanlarda üreyen bir tek hücreli mikroorganizmadır ve insanlara da bulaşabilir. Ciğ et elleyerek bulaşma riski çok az olsa da yendiği takdirde ciddi sorunlara sebep olabilir. Kurutulmuş etler de bu parazitleri içerebilir. O sebeple özellikle hamilelik döneminde etinizin iyi piştiğinden emin olun.
Cıva içerek balıklar
"Lokmacım balığın her türlüsü faydalı değil miydi?" sorusuna hemen yanıt veriyoruz. Faydalı olsa da özellikle dip balıklarının zararı da yadsınamaz. Diplerde yüzen balıklar ağır metalleri bünyelerinde barındırır ve bu sebeple dip balıkları hamilelere önerilmez. Aynı şekilde midye de buna dahildir. Peki hamilelikte hangi balıklar tüketilebilir? Hemen cevaplayalım. Uskumru, hamsi, istavrit, palamut, sardalya, ton balığı en faydalı balıklar arasında. Bu dönemde mezgit, kefal, levrek, lüfer, barbunya, kalkan gibi balıkları tüketmeseniz daha iyi.
Hamileler kahve tüketebilir mi?
Evet elbette tüketebilir ancak her şeyin bir sınırı var. Hamilelikte günlük tüketilebilecek kahve miktarı sınırlıdır. Hamilelikte yüksek kafein alımı bebekte düşük kilo ile ilişkilendirilmiştir. Yani günde 5-6 fincan kahve içen bir anne adayının bebeğinin düşük kilolarda doğması pek şaşırılacak bir durum olmayacaktır. Peki hamilelikte günde kaç bardak kahve tüketilebilir? Bir fincan filtre kahve 135 mg kafein içerir. Bir hamilenin günde en fazla alabileceği kafein miktarı ise 200 mg ile sınırlıdır. Yani bir fincan içmek yeterli!