Halka tatlısının hikayesi
Yediği her şeyin nereden geldiğini, ilk olarak nerede ortaya çıktığını, ilk kimler tarafından yapıldığını merak eden herkes buraya! Uzun yıllardır bizlerle olan halka tatlısının hikayesini öğrenmeye hazır mısınız? Mevlidlerde, düğünlerde, özel günlerde sıklıkla karşımıza çıkan; şekil ve lezzet olarak tulumba tatlısına oldukça benzeyen halka tatlısının hikayesini öğrenmenin tam zamanı!
Şerbetli tatlı severlerin en gözde lezzetlerinden biri olan halka tatlısının ünü yıllar ve sınırlar aşmış durumda... Hal böyle olunca da ünü asırlar aşmış bu lezzetin tarihinden söz etmemek olur mu? Elbette ki hayır.
Hikayesini bildiğimiz tüm lezzetlerle aramızda kurduğumuz bağın bambaşka olduğunu bilmeyen kaldı mı? Öğreneceklerinizden sonra halka tatlısı sizin için sadece bir tatlı olmaktan çıkacak ve kalbinizde bambaşka bir yer alacak...
Halka tatlısı nereden geliyor?
Türk mutfağının en kült lezzetlerinden biri olan halka tatlısının İspanyol kardeşi churros tatlısının adını daha önce duymuş muydunuz? Duyanlar, duymaya buraya! Bu ikilinin arasındaki güçlü bağ sizleri oldukça şaşırtacak.
Takvimler 31 Mart 1942' yi gösterdiğinde Kastilya ve Leon Kraliçesi I. Isabel ile Aragon Kralı II. Ferdinand tarafından Elhamra Sarayı'nda bir belge imzalanmış ve halka duyurulmuştur. Bu belge İspanya'da yaşayan ve Hristiyan olmaları dayatılarak din değiştirmeye zorlanan İspanyol Yahudilerini yakından ilgilendirir. Elhamra Kararnamesi olarak tarihe geçen bu belgede I.Isabel ve Aragon Kralı II.Ferdinand, İspanya'da yaşayan Yahudi vatandaşları ülkeden ne gerekçelerle kovduklarını madde madde belirtmişlerdir.
Bu sırada da tahtta kaldığı süre boyunca birçok başarıya imza atan II. Bayezid, İspanyol Yahudilerini 6 ay içerisinde ya din değiştirmeye ya da göç etmeye zorlayan Elhamra Kararnamesi sonrası İspanya’yı terk etmek zorunda bırakılan Yahudileri ülkenin kapılarını açmış, Kemal Reis komutasında Osmanlı donanmasını İspanya’ya göndererek; 150 bin Yahudi'nin sağ salim Türk topraklarını ulaşmasını sağlamıştır.
Osmanlı topraklarına gelen İspanyol Yahudileri, o zamanlar yoğunlukta olarak Kuledibi Mahallesi civarına yerleşmiş ve Pera'da kültürlerine ait de derin izler bırakmışlardır. Öyle ki daha sonraları tarih sahnesinde Seferad Yahudileri adı ile anılmaya başlanacak olan İspanyol Yahudileri; bu yolculukları sırasında İspanyol kültürüne ait de birçok şey getirmişler bunlardan biri de İspanyol churros tatlısı olmuştur. Churros tatlısı, Kuledibi bölgesinde yerelleşmiş yani ad ve şekil değiştirerek halka tatlısı adını almış. Günümüze değin bu isimle gelmeyi başarmıştır.