Gıdada fark etmediğimiz tehlike: Akrilamid

​Gıdada fark etmediğimiz tehlike: Akrilamid
​Gıdada fark etmediğimiz tehlike: Akrilamid

Bazı yiyecekleri yanık derecesinde seviyorsanız eğer size bu yazımda çok kötü bir haberim var. Çünkü yediğiniz o yanığa yakın yiyeceklerde akrilamid oluşmuş olabilir. Bu da sağlığınızı tahmin edemeyeceğiniz oranda etkileyen tehlikeli bir madde demektir. Peki akrilamid nedir? Nasıl olur? Diye merak ettiyseniz hemen aşağıda devam edelim.

Akrilamid nedir?

Akrilamid, ısıl işlem gören yani pişirme sonucu oluşan bir kimyasal bileşendir. 120 derece üzerinde yapılan kızartma, fırınlama ve kavurma gibi pişirme işlemlerinde karbonhidrat oranı yüksek yiyeceklerde meydana gelen akrilamid, gıdanın içinde yer alan şeker ve karbonhidratların asparajin proteini ile tepkimeye girerek ortaya çıkması sonucu oluşur. Bu tepkime sonucunda gıdalar olması gerektiğinden daha fazla kızarır yani neredeyse yanmaya doğru yol alır.

Aslında bakıldığında bir kimyasal tepkime olan akrilamid, düzenli olarak vücuda girdiği zaman kansere yol açar. Bu sebeple uzmanlar gıdaları fazla pişirmenin hem besin değeri açısından, hem sindirim fonksiyonları açısından, hem de akrilamid açısından önermiyor.

Akrilamid en çok hangi gıdalarda bulunuyor?

Akrilamid içeren gıdaların ortak özelliği nişasta içermeleri. Tabi bunun yanı sıra gıdaların çok pişirilmesi de akrilamid oluşmasında etken. Ancak bazı gıdalarda akrilamid oluşma oranı daha yüksek. Bu gıdalar; çikolata, kahve, patates, kuru yemiş, ekmek, bisküvi, karamelize olan meyve ve sebzeler. Ancak Lokmacığım nereden anlayacağım bu durum derseniz de cevabımız gıdanın rengi olacaktır. Yiyeceğiniz gıdanın rengine bakın eğer fazla ısıya maruz kalarak rengi olması gerekenden koyuysa o zaman o gıdada kesinlikle akrilamid var diyebiliriz. Bu sebeple akrilamid oluşumunu azaltmak için mümkünse haşlama yöntemini ve olabildiğince düşük ısıda pişirmenizi öneririz.