Gerçek tereyağı nasıl anlaşılır?
Tane tane dökülen pilavların, pofuduk keklerin, kıyır kıyır kurabiyelerin olmazsa olmazlarından tereyağı mutfağımızın demirbaş malzemelerinden biri. En büyük düşmanı margarin kullanılarak sıklıkla sahtesinin yapıldığı tereyağının gerçek olup olmadığını anlamak ise oldukça zor. Bu sorunu çözmek için yapılması gerekenler gerçek tereyağı nasıl anlaşılır? Başlığı altında tüm püf noktalarıyla sizlerle.
Sıcak su testi
Tereyağının sahte olup olmadığını anlamak için yapılabilecek en temel şeylerden birinin sıcak su testi olduğunu söyleyerek lafa başlayalım. Eğer bir parça keserek sıcak suyun içerisine attığınız tereyağı bir bütün halde eriyorsa gerçek, parçalanarak eriyorsa sahtedir.
Bıçak testi
Tereyağlarının genellikle buzdolabında muhafaza edildiğini düşünecek olursak bir süre buzdolabında dinlenmiş tereyağının sahte olup olmadığını anlamak oldukça kolay. Bıçak değdiği an çatlayıp, dağılan tereyağı sahte; dolaptan çıktıktan sonra kesmekte zorlandığınız tereyağı ise büyük ihtimalle gerçek tereyağıdır.
Oda sıcaklığında bekletme testi
Birçok tarifte karşımıza çıkan 'oda sıcaklığında tereyağı' aslında bir tereyağının gerçek olup olmadığını anlamanın en kolay yollarından biri. Buzdolabından çıkardığınız tereyağını oda sıcaklığında bekletin ve bekleyin. Oda sıcaklığında birkaç saat bekledikten sonra tereyağı eşit bir şekilde yumuşuyorsa gerçek, su gibi eriyorsa sahtedir.
Eritme testi
Gerçek bir tereyağının en belirgin özelliklerinden birinin de tavada veya tencerede erimeye başladığı an köpürmeye başlaması olduğunu biliyor muydunuz? Tereyağı erimeye başladığında ortaya yaydığı o koku ve köpük tereyağının gerçek olduğunun en belirgin ispatlarından biri. Sahte tereyağı erirken içinde su bulunmadığı için köpürmez ve eritildiği ortama tereyağı kokusu yayılmaz.
Renk testi
Tereyağından hiç anlamayan birinin dahi tereyağının orijinal olup olmadığını anlayabileceği bir renk testiyle biz geldik. Tereyağının rengi oldukça önemli çünkü bir tereyağı açık sarı bir renge sahipse ve eridiğinde katı halinden daha koyu bir renge sahip oluyorsa üzülerek söylüyoruz ki bu tereyağı sahte bir tereyağıdır. Orijinal tereyağının erimiş halinin rengi her daim katı halinden çok daha açıktır.