Geçmişte yaşadıklarımız tatlı krizlerine yol açabilir mi?

Geçmişte yaşadıklarımız tatlı krizlerine yol açabilir mi?
Geçmişte yaşadıklarımız tatlı krizlerine yol açabilir mi?

Tatlı krizleri bazen ansızın gelir ve bizi kendine esir eder. Peki, bu tatlıya duyduğumuz yoğun isteğin sadece fiziksel bir ihtiyaçtan ibaret olmadığını hiç düşündünüz mü? Aslında, geçmişte yaşadıklarımız, çocukluk anılarımız ve duygusal değişimlerimiz, tatlı krizlerinin altında yatan psikolojik nedenleri olabilir. Nasıl mı? Gelin anlatalım.

Tatlı, birçok insan için çocukluğa dair güzel anıları çağrıştırır. Küçükken bir başarı sonrası ödül olarak verilen bir çikolata ya da anneanne elinden çıkan sıcacık bir kurabiye, yıllar geçse de hafızamızda yer eder. Bu tatlı anılar, zor zamanlarda bilinçaltımız tarafından bir “rahatlama mekanizması” olarak devreye sokulabilir. Bu yüzden stresli, üzgün ya da yalnız hissettiğimizde aniden canımızın tatlı çekmesinin sebebi budur. Yani tamamen bilinçdışı duygusal bir istek. Tabi bu isteğin oluşması sadece duygulara veya tesadüfe bağlı değil!

Yapılan araştırmalara göre şeker tüketmek beyinde dopamin salgılanmasını tetikliyor. Dopamin de mutluluk ve ödül sistemiyle ilişkili. Eğer geçmişte duygusal olarak zorlandığımız zamanlarda tatlı yemenin bizi rahatlattığını öğrendiysek, beynimiz benzer durumlarda aynı yolu izlemeye meyilli olabilir. İşte bu aynı yolu izlemek ise bir tür duygusal kaçış.

Tüm bunlar dikkate alındığında ise incelenen birçok araştırmaya göre tatlı krizleri, çoğu zaman fiziksel bir açlıktan ziyade duygusal bir boşluğu doldurma isteğinden kaynaklandığı gözlemlenmiş. Bu sebeple aniden gelen tatlı krizlerinde tatlıya yönelmek yerine ilk önce duygu durumunuzu gözden geçirmeniz gerekiyor. Neden canınızın tatlı çektiğini bulduktan sonra tatlıya değil de duygu durumunuzu düzeltmeye yönelmeniz gerekir. Aksi takdirde yediğiniz hiçbir tatlı içinde bulunduğunuz duygu durumunu tamamen çözmeyecek tam aksine öteleyecek ve ilerde daha büyük bir sorunla karşı karşıya kalmanızı sağlayacaktır.

Tatlı krizleri nasıl kontrol altına alınır?

Tatlı krizlerinin ardında yatan duygusal nedenleri keşfetmek, onları kontrol altına almanın ilk adımıdır. İşte bu konuda yardımcı olabilecek bazı ipuçları:

Duygularınızı tanıyın

Tatlı kriziniz geldiğinde bir an durup kendinize "Gerçekten aç mıyım, yoksa stresli ya da üzgün mü hissediyorum?" diye sorun.

Alternatif rahatlama yolları geliştirin

Yürüyüş yapmak, nefes egzersizleri uygulamak veya bir arkadaşınızla sohbet etmek gibi o an sizi rahatlatacak yollar bulmanız tatlı krizlerini atlatmanıza yardımcı olacaktır.

Dengeli beslenin

Günlük beslenmenizde yeterli protein, sağlıklı yağlar ve kompleks karbonhidratları dengeli bir şekilde tüketmek, aniden gelecek olan tatlı krizlerinin önüne geçecektir.

Şekeri yavaş yavaş azaltın

Şeker tüketimini bir anda kesmek tatlı krizlerine yol açabilir. Bu sebeple şekeri bırakırken kademeli olarak azaltmak, vücudunuzun bu değişime daha kolay adapte olmasını sağlar.

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım