Evde mis gibi limon yetiştirme rehberi

Limon ağacı
Limon ağacı

Evde narenciye yetiştirmek birçoğumuzun hayali ancak olur mu olmaz mı bir türlü karar veremeyenlerin sayısı da çok. Evde narenciye yetiştirmenin bir sürü zor yolu olabilir. Bunlardan en sık yaşanılanı da sineklenme ve yapış yapış olmasıdır. Lokmacığınız bugün hem bu sorunların üstesinden nasıl gelinir hem de limon yetiştirmenin genel kurallarını sizlerle paylaşıyor!

En önemli konu: Fidan seçimi

Fidan konusunda küçük bir önerimiz olacak. Çok küçük bir fide almayın deriz. 2 ya da 3 yaşlarında bir limon fidesi her konuda işinizi kolaylaştırır. Çünkü hazır aşılanmış olacaktır.

Limon saksısı nasıl olmalı?

Elinizdeki bitkinin kök hacmini düşünün işte bitkinizin hacminin %25'i büyüklüğünde bir saksı seçmelisiniz. Diğer bir konu da saksının delikleri! Altı mutlaka delikli bir saksı seçmelisiniz. Bu saksıyı bir iki yılda bir kez değiştirmeniz bitki açısından iyi olacaktır. Eğer bu aşamada limon ağacı büyüdüyse saksıyı da aynı oranda büyütebilirsiniz.

Limon ağacını evde nereye koymalıyız?

Turunçgiller tahmin edebileceğiniz gibi güneşi seven ağaçlar. Antalya'da nasıl güzel yetiştiklerini bir düşünün. Evinizde de mutlaka 7-8 saat güzelce ve tam şekilde gün ışığı alabilen bir yerde çok iyi büyür. Balkon ve teraslar bunun için daha uygundur ancak balkonunuz yoksa pencerenin direkt önüne koyabilirsiniz.

Limon ağacı nasıl sulanmalı?

Yaz günlerinde malumunuz bitkiler bol bol su istiyor. Limon ağacına da çok sıcak günlerde ihtiyacına göre her gün ya da iki günde bir sulayın. Eğer kış veya sonbahar zamanlarındaysanız bu oran 4-5 güne çıkabilir.

"Limon ağacım sineklendi" diyorsanız...

Narenciyelerde sineklenme maalesef sıklıkla karşımıza çıkan bir durum. Özellikle limon ağacında Akdeniz sineği olarak tabir edilen bir sinek türü oluşabilir. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız şu yöntemleri deneyebilirsiniz:

-Tazyikli sulama
-Neem yağı karıştırılmış su ile sulama ve yapraklarını bu yağ ile silme
-Budama
-Sulama sıklığını azaltma