Evde kışlık patlıcan nasıl kurutulur?
Yazın başlamasıyla birlikte hanımları saran tatlı heyecanlardan biri de kışa hazırlık. Çünkü yaz meyve ve sebzelerinin kurutularak kışa saklanması epey meşhur. Dolayısıyla yaz aylarında özene bezene hazırlanan yiyecekler, kışın da afiyetle tüketiliyor. Biz de evde kışlık patlıcan kurutmak isteyenlere özel bir konu hazırlamak istedik
Yazın kurutularak kışa saklanan birçok farklı yiyecek var. Bunların ilk sırasında ise patlıcan geliyor. Yazın bol bol tüketilmesinin yanı sıra kış için de ‘kurutularak’ saklanan patlıcan, bu sayede kışın da tüketiliyor. Patlıcanı kurutmanın çeşitli yöntemleri var. Bunlar arasında dolma gibi patlıcanın içinin oyularak kurutulması en sık kullanılan yöntem. Ama bazı yörelerde patlıcanın kuruması için dilimleme yapılıyor ve güneşin altında bırakılıyor.
Yani aslında dilimleyerek kurutma da kullanılıyor. Ama birazdan bahsedeceğimiz üzere farklı yöntemler de mevcut. Şu an yazın henüz başındayız. Dolayısıyla yaz boyunca kış için bu tür besinleri saklayabileceğimiz şekilde kurutabiliriz. Bu başlık altında evde patlıcan nasıl kurutulur? Kışa patlıcan hazırlığı nasıl yapılır? gibi ayrıntılara değiniyoruz.
Patlıcanları oyma yöntemi
Az önce de bahsettiğimiz gibi patlıcanı çeşitli yöntemlerle kurutabilirsiniz. Bunlardan ilki içinin oyulması. Eğer bu yöntemle patlıcan kurutmak istiyorsanız ‘dolmalık’ şeklinde de geçen patlıcanlardan alabilirsiniz. Diğer patlıcanlara göre daha ufak yapıdaki patlıcanların bu yöntemde daha verimli sonuçlar ortaya çıkardığını söyleyebiliriz.
Patlıcanları yıkadıktan ve sapları çıkardıktan sonra içlerini oymaya başlayabilirsiniz.
Bu aşamadan sonra oyduğunuz patlıcanları tuzlu suyun içinde bekletmeniz gerekiyor. Böylece patlıcanın acı suyu ortadan kalkmış oluyor. Daha sonrasında patlıcanların üst kısmından iğne geçirerek kurutma için asabilirsiniz. Aslında hepsi bu kadar. Daha sonrasında bol güneş gören bir yerde en az 1 hafta boyunca beklettiğinizde toplayabilirsiniz. Patlıcanlarınız kışa hazır.
Patlıcanları dilimleme yöntemi
Patlıcanları kış için saklama yöntemlerinden bir diğeri de dilimleme. Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi aslında ‘dilimleme’ de çok fazla tercih ediliyor. Halihazırdaki taze patlıcanları yıkayıp dilimledikten sonra yine tuzlu suda bekletmeniz gerekiyor. Tuzlu suda bekletme yine aynı sebepten; yani aslında patlıcanın acı tadının gitmesi için… Bu arada dilimlemeyi istediğiniz boyutta yapabilirsiniz. Ardından dilimlenen patlıcanları ipe asmak zor olacağı için bir örtü üzerine yerleştirerek bol güneş gören bir yere koyabilirsiniz. Yine aynı şekilde minimum 1 hafta boyunda kurutabilirsiniz. Bu süre sonrasında durumlarına bakarak 2-3 gün daha bekletebilirsiniz tabii, size kalmış.
Patlıcanları kesme yöntemi
Patlıcanları oyarak ve dilimleyerek kurutmayı ve kışa hazır hale getirmeyi anlattık. Şimdi de sırada son teknik var. Ama bunun için büyükçe patlıcanları seçmekte yarar var. Yani aslında bostan patlıcanı ya da kemer patlıcanı da denilen patlıcanın kurutulması çok daha iyi oluyor. Her zaman olduğu gibi patlıcanları öncelikle yıkayın ve ardından saplarını kesmeden çok derine inmeden şerit şeklinde kesin. Ardından yine tuzlu suda bekletin. Sudan çıkardıktan sonra ise kurulayın. Bu işlemi de kağıt havlularla yapabilirsiniz. Daha sonrasında üstten sağ kısımlarına yakın olan bölümden ipe geçirip asın. Kurutma süresi yine minimum 1 hafta olmalı. Ancak kuruma durumuna göre birkaç gün daha bekletebilirsiniz.
Kurutma işlemi tamam. Peki hepsi bu kadar mı? Hayır.
Bu yöntemlerden herhangi biriyle kuruttuğunuz patlıcanları saklamak için buzdolabı poşetlerinin içine 1 çay kaşığı civarında karbonat koyun ve ardından patlıcanları içine boşaltın.
Daha sonrasında buzdolabı poşetinin ağzını bağlayıp hafifçe sallayın ve karbonatla karışmasını sağlayın. Karbonat hem küflemeyi hem de böceklenmeyi önlüyor ve böylece patlıcanlar uzun süre saklanabiliyor. Kışın afiyetle tüketmeniz için yaz boyunca sizi bekliyor.
Kuru patlıcan nerelerde kullanılır?
Kurutulan patlıcanları kış aylarında istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Yani daha sonrasında yemeklerde, salatalarda ya da dolmalarda kullanmak size kalmış. Hepsinde de çok lezzetli sonuçlar vereceğine emin olabilirsiniz. Bu arada, yaz boyunca beklettiğiniz kuru patlıcanları kullanmadan hemen önce sıcak suda biraz bekletip daha sonrasında tariflerinizde kullanabilirsiniz. Biz örnek olması açısından bir tane kuru patlıcan tarifi verelim.
Etli kuru patlıcan ve kabak dolması nasıl yapılır?
Kuru patlıcanı her şekilde deneyebilirsiniz. Ancak Antep’in sevilen lezzetlerinden olan etli kuru patlıcan ve kabak dolmasını da deneyebilirsiniz. Yaklaşık 2 saat hazırlanma süresiyle bol kalorili ve orta derecede zorluk seviyesiyle farklı bir lezzet arayanların bu tarife göz atmasında yarar var. Aşağıda konuya ilişkin tüm ayrıntıları paylaşıyoruz.