Etin bozulduğunu gösteren 4 ipucu
Saklama koşullarına en çok dikkat edilmesi gereken gıdaların başında et geliyor. Belirli bir ısının üstünde çok çabuk bozulan et, fark edilmeden tüketildiğinde beraberinde birçok sağlık sorunlarına sebep oluyor. Peki etin bozulduğu nasıl anlaşılır? İşte etin bozulduğunu gösteren ipuçları.
Renk değişikliği
Et doğru şekillerde kesilmiş ve dinlendirilmişse eğer rengi canlı pembe veya açık kırmızı olmalıdır. Ancak doğru kesim ve dinlendirmeye rağmen et bozulabilir. Bu sebeple etin renginde açık yeşil, sarı, gri gibi renk tonları görüyorsanız şüpheli yaklaşmanız gerekiyor. Et hava aldığı bölgeden itibaren bozulduğu için renk değişimi de etin en dış tarafında gözlemleniyor. Bunu fırsat bilen bazı kişiler eti kırmızı renge boyayarak daha canlı ve taze görünmesini sağlıyor. Bu sebeple et alırken renginin canlı kırmızı olmaması da aslında şüpheyle yaklaşmak için yeterli bir sebep.
Koku
Etin kendine has metali andıran bir kokusu var. Ancak bozulmuş veya bozulmaya başlamış ette bu kokudan ziyade daha çok keskin bir ekşilik ve rahatsız edici bir koku yayılıyor. Bu kokunun yayılmasını sağlayanlar ise Escherichia coli, Campylobacter adında iki bakteri. Yani ette koku oluşmaya başlamışsa zararlı bakterilerde üremeye başlamış demektir.
Doku
Et elastik bir yapıya sahip olduğu için parmakla dokunulduğunda kolayca eski haline döner. Görüntüsüyle nemli izlenimi uyandıran et gözenekli diyebileceğimiz dokuya sahip. Ancak bozulmuş ve bozulmaya yüz tutmuş olan et, daha sulu ve yapışkan dokusuyla kendini belli eder. Ele alındığında dağılıyorsa, kuru ve pul pul bir görünüme sahipse, dokuları farklı katmanlar etin üzerinde yer alıyorsa tüm bunlar bozulduğuna işarettir.
Son kullanma tarihi
Et satın alırken saydığımız tüm bu unsurları kontrol ettikten sonra son kullanma tarihine mutlaka bakın. Son kullanma tarihi geçmiş etlerde hiçbir belirti olmasa bile almayın! Hatta kullanma tarihinin geçmesine 1-2 gün kaldıysa bile bu etlerden uzak durun!