Doymuş, doymamış ve trans yağ nedir?
Gün içinde yediğimiz sağlıklı yağlar ve paketli gıdalardan aldığımız zararlı yağlar... Peki acaba hangi yağlar doymuş hangi yağlar doymamış hangileri trans yağ? Hangileri sağlıklı hangileri tüketilmemeli? Paketli gıdaların içinde ne tür yağlar var? gibi soruların cevapları için Lokmacığınızı takipte kalın!
Yağlar vücudumuzun en önemli enerji kaynaklarından biri. Bunun yanında A, D, E ve K vitaminleri de yağda çözündüğü için yağlara her zaman ihtiyaç duyuyoruz. Başlıca yağ çeşitlerini doymuş yağ, doymamış yağ, trans yağ ve tekli doymamış yağ olarak sıralayabiliriz. Peki bu yağ çeşitleri ne anlama geliyor? Yazının devamında...
Doymuş yağ nedir?
Oda sıcaklığında katıdırlar. Hindistan cevizi yağı, tereyağı, marketlerde satılan ürünlerin içerisindeki palm yağı doymuş yağlardan sayılırlar. Bu yağları yoğun şekilde tüketmek kötü kolesterolü olumsuz yönde etkiler ve kalp damar sağlığını büyük oranda zedeler. Yalnız içlerinde en masumunun doğal ortamda yapılmış tereyağı olduğunu da hatırlatmakta fayda var.
Trans yağ nedir?
Bu yağlar bazı gıdalarda kendiliğinden bulunsa da çoğu zaman uzun süreli haşlama ve kızartma yapılan yiyeceklerde pişirilen işlem türünden dolayı ortaya çıkar. Mesela patates haşladığınızda trans yağ ortaya çıkmaz ancak kızarttığınızda çıkar. Ya da yumurtayı çok katı olana kadar haşladığınızda trans yağ ortaya çıkar.
Bu yağların besin zincirimizde hiçbir yeri yoktur ve kalp damar hastalıkları riskini ciddi oranlarda artırmaktadır. Çok canınız istiyorsa ayda bir olacak şekilde az bir şekilde tüketebilirsiniz.
Doymamış yağ nedir?
Doymamış yağlar bitkilerden ve balıklardan elde edilen yağ çeşitleridir. Sağlıklı yağlar oldukları için de kalp damar sağlığına iyi gelirler, hafızayı güçlendirirler ve sağlıklı kilo vermeye yardımcı olurlar. Doymamış yağları genel olarak Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri ile zeytinyağı, üzüm çekirdeği yağı, susam yağı vb. olarak sıralayabiliriz.
Lokma'dan küçük bir öneri!
-Sağlığımız için vücuda girdikten sonra katılaşmayan doymamış yağları tüketin.
-Kızartma ve fast food tüketimini tamamen kesemeseniz bile en azından ayda bir olacak şekilde sınırlandırın.
-Eğer çok doğal bir yerden almıyorsanız tavukların deri kısımlarını ayırarak tüketin.
-Mümkünse margarini hayatınızdan tamamen çıkartın.