Demans riskini %25 oranında azaltmak için bu gıdalara dikkat edin!
Yapılan araştırmalar günlük aktivitenin dışında beslenme şeklinin de alzheimer ve demans gibi hastalıkların önüne geçebileceğini gösteriyor. Bu hastalık maalesef sinsi bir şekilde başlar ve kendisini geç belli eder. Önlem almanın önemi de işte burada ortaya çıkıyor. O halde gelin demans hastalığının önüne gıdalarla nasıl geçebiliriz bir inceleyelim.
Yapılan araştırmalar 2019 yılında dünya çapında 57 milyon kadar demans hastası olduğunu ortaya koydu. Bu sayının 2050'ye kadar neredeyse üç katına çıkacağı düşünülüyor.
Yapılan büyük bir çalışma Akdeniz tipi beslenmenin demans hastalığının önüne geçebileceğini ortaya koydu. Çalışma, 60.000 kişiyi kapsıyor. Yapılan bu araştırmanın makalesini paylaştığımız linkte bulabilirsiniz.
Akdeniz diyetinde neler tüketilir?
Buna diyet demek ne kadar doğru bilemiyoruz. Ancak bunun hayatınızı tamamen düzene sokan bir beslenme türü olduğunu bilmenizde fayda var. Genel olarak elbette sebze ve meyveler başta geliyor. Ancak sebzeleri pişirme şekli de çok çok önemli. Kavurarak değil, zeytinyağında kısık ateşte pişirmek ve ılık halde tüketmek gerekiyor. Abartmayacak şekilde süt, peynir, doğal tereyağı tüketimi önem arz ediyor.
Gelelim bazı kurallara
-Yemeklerde ana pişirme yağı mutlaka zeytinyağı olmalı.
-Günlük tüketilecek sebzelerin mutlaka bir kısmı çiğ halde tüketilmeli. Salata güzel bir alternatif.
-Günde 1 porsiyon mevsim meyvesi tüketimi önemli.
-Haftada 2 gün bakliyat, 2 gün et tüketimi.
-Her hafta mutlaka 1 gün de olsa balık.
-Haftada bir canınızın çektiği durumlarda sütlü tatlı, kek, poğaça tüketilebilir.
-Haftada 100 gr çiğ kuru yemişler.
-Her hafta mutlaka 2-3 kere domates, soğan ve sarımsak içeren zeytinyağında pişen yemekler. Yani bu taze fasulye, pırasa, bamya, patlıcan, kabak türevi sebzeler olabilir.
Doğrudan kalp ile bağlantılı!
Yeme düzenimizin tamamen değişmesi elbette %100 oranında bir koruma sağlamaz ancak Akdeniz tipi beslenmenin kalp hastalığı ve diyabet riskini ciddi oranlarda düşürdüğü kanıtlanmıştır. Bu hastalıkların riskinin az olması demek de beyin sağlığımız ile yakından ilişkili.
Sonuç olarak bu tip beslenme türü sizi yalnızca demans ve alzheimer gibi rahatsızlıklardan korumakla kalmaz aynı zamanda kalp hastalığı ve insülin hastalıkları riskini de en aza indirir. Yalnızca 1 ay bu beslenmeyi deneyin ve farkı görün!