Dananın neresinden ne yapılır?

​Dananın neresinden ne yapılır?
​Dananın neresinden ne yapılır?

Mahalle kasaplarımıza gittiğimizde alacağımız etle hangi yemeği yapacağımız sorulur ve ona uygun bir et verilir. Ancak kurban bayramında hem kasaplar çok yoğun olduğundan hem de hala kendi kurbanını kesen kişiler olduğundan hayvanın hangi bölgesinden ne yemeği yapılır ayırt edebilmek biraz zor olabiliyor. O yüzden büyükbaş hayvanın neresinden ne yapılır şimdi anlatacağız.

Bonfile

Bonfile dananın sırt ve arka kısmında bulunuyor. Sağda ve solda bir adet bulunan bonfile eti, kaslı bir görünüme sahip. Hatta halk arasında löp et olarak da isimlendirilen bonfile, dövülmeye ve marine edilmeye uygun bir et değildir. Çünkü kendiliğinde lifli bir yapıya sahip olduğu için piştiğinde lokum gibi olur. Bu sebeple sadece ızgarada pişirmek için uygundur.

Antrikot

Hayvanın sırt bölgesinde yer alan antrikot için bifteğin daha kaliteli hali diyebiliriz. Bifteğe göre daha yağlı ve yumuşak olan antrikot, soslarla birleştiğinde çok lezzetli olur. Antrikot da tıpkı bonfile gibi mangalda yapılmaya müsait bir ettir.

Kontrfile

Yağsız ve kemiksiz et severlerin tercih ettiği kontrfile, dananın sırt kısmında hemen bonfilenin üstünde yer alır. Sıkı bir yapıya sahip olan kontrfile, sert bir ettir. Kesim kalınlıklarına göre hem ızgarada hem de et yemeklerinde kullanılabilen bu et, marine etmeye uygun. Kalın dilimlendiği zaman ızgarada pişmeye uygun olan kontrfile, orta kalınlıkta olduğu zaman yemek yapmaya daha uygun oluyor.

Pirzola

Dananın sırt kısmında bulunan pirzola, damar şeklinde yağlara sahip. Antrikotun parça çıktığı kısımda bulunan pirzola, kaburgadan sıyrılıp düzgün ve kemikli kesildiğinde adına pirzola deniyor. Kemikli olduğunda ızgarada pişebilen pirzola, kemiksiz haliyle de tavada yapılıyor.

Haşlamalık kuşbaşı

Boyun kısmının hemen altında bulunan haşlamalık kuşbaşı, büyük parçalar halinde kesilerek haşlanmaya uygun.

Gerdan

Dananın boyun bölgesinde yer alan gerdan, neredeyse hemen hemen her şey için kullanılan bir et. Kasaba gittiğinizde az, orta ve yağlı kıyma istediğinizde, tas kebabı yaptığınızda ve sote hazırladığınızda kullanmanız gereken bölüm gerdan.