Çıtır yiyecekler neden daha lezzetli geliyor?

​Çıtır yiyecekler neden daha lezzetli geliyor?
​Çıtır yiyecekler neden daha lezzetli geliyor?

Çıtır bir şeyler mesela patates cipsi yerken daha fazla keyif aldığınızı fark ettiniz mi? Tabi mesele sadece keyif almak değil aynı zamanda lezzetle de alakalı. Yani çıtır olan her şeyin daha lezzetli gelmesi de bir o kadar merak uyandırıcı. Peki bu hissettiklerimizin altında yatan sebep ne? Hadi gelin bakalım.

Patates cipsi, çıtır bisküvi veya kuru yemiş gibi çıtır çıtır olan yiyeceklerin insanları daha mutlu ettiği ve birçok kişi tarafından daha lezzetli bulunduğu kesinleşmiş bir gerçek. Bu gerçeğin peşine düşünen birçok araştırmacı ise bu hissettiklerimizin gerçekten yediğimiz yiyeceklerin tadıyla mı yoksa sadece çıtırlığıyla mı alakalı olduğunu merak ederek bir dizi araştırma yapmış. Yapılan araştırmalar tam anlamıyla kesin bilgiler sunmasa da fikir yürütmemiz için ve bir sonuca varmamız için bence yeterli.

Bu araştırmalardan birini yapan Oxford Üniversitesi, yediğimiz yiyeceklerin tadını sadece ağzımızla ve gözlerimizle değil aynı zamanda kulaklarımızla da aldığımızı öne atıyor. Yani bu tanımlamayı biraz daha açacak olursam eğer çıtırlığı ve sesi fazla olan gıdalar kulaklarımız vasıtasıyla beynimize daha lezzetli olarak taşınıyor. Çünkü psikologlar yemek paketlerinin çıkardığı seslerin, kaşık ve çatalın, hatta ve hatta yemek yerken dinlediğimiz müziklerin yiyeceği lezzetli bulmamızda doğrudan etkili olduğunu vurguluyor.

Tüm saydığımız durumların etkili olup olmadığını anlamak için yapılan araştırmada bir gruba normal patates cipsi verilirken diğer gruba yapay sesle seslendirilen patates cips verilmiş. Yapılan araştırma sonucunda elektronik ortamda daha çıtır olduğunu ispatlamak için seslendirilen patatesin diğer patatese oranla lezzetli bulunduğu görülmüş. Bu araştırma sonucunda psikologlar, beynimizin çıtır gıdaları daha taze bulduğunu ve taze gıdaların da daha lezzetli olduğunu sanmasından kaynaklandığı sonucuna varmış. Tabi hala çıtır gıdaların lezzetli bulunmasının altında yatan gizem kendisini korusa da araştırmacılar bu sonucun doğruluğu konusunda hem fikir.