Tezgahlardan kalkmadan çiriş otunu yakından tanıyalım
Bir kere yiyenin tam bir yıl hayalini kurduğu o yiyecek ne olurdu diye sorsanız hiç düşünmeden vereceğimiz cevap çiriş otu olurdu. Sadece Nisan ve Mayıs aylarında bulabileceğiniz çiriş bir diğer adıyla dağ pırasası, doğada kendiliğinden yetişen bir bitki. Sadece taze hali değil kurutulmuş şekilde de kullanılabildiği için bulanların poşet poşet aldığı çiriş otunun faydası ise saymakla bitmiyor. İşte çiriş otunun faydaları...
Çiriş otu nedir?
Çiriş otu, dağ pırasası, kirkiş otu ya da gulik otu adlandırılan pırasaya benzeyen bir ot çeşidi. Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Ege ve Akdeniz'in yüksek yerlerinde rastlanan bu ot, sadece Nisan ve Mayıs aylarında oluyor. Uzun süre kalmadığı gibi her yerde de yetişemeyen bu bitkiyi bu sebeple birçoğunuz belki de ilk defa duydunuz. Ancak aşağıda sayacağımız faydalardan sonra pazar pazar gezip derin dondurucuları çirişle dolduracağınıza eminiz.
Çiriş otunun faydaları
Sindirim problemlerin önüne geçer
Mide yanması ve şişkinlik gibi sindirim problemlerinin önüne geçen çiriş otu, vücudunuzda birikmiş tüm toksinleri kolayca atmanıza yardımcı oluyor. Bu sayede böbreklerin her zamankinden daha iyi çalışmasını sağlıyor.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
C vitamini, B3, potasyum, kalsiyum, fosfor, çinko ve magnezyum gibi birçok vitamin ve minerale sahip olan çiriş otu, virüslerle savaşarak hasta olmanıza engel oluyor. Bağışıklık sisteminin düzgün ve güçlü olmasına yardımcı olan bu bitki, hastalanmamanız için elinden geleni yapıyor.
Karaciğer sağlığına iyi gelir
İster pasif isterseniz de aktif içici olun sigaranın karaciğere bıraktığı hasarı onaran çiriş otu, daha sağlıklı olmanızı sağlıyor. Ancak tabi çiriş otu yiyorum nasılsa diyerek sigaraya devam etmemeniz gerekiyor.
Antioksidan özellik sunar
Vücutta yer alan serbest radikallerle savaşarak onları yok eden çiriş otu, bu sayede oksidatif stres sorununun önüne geçiyor. Bu sayede hem psikolojik hem de fiziki anlamda kendinizi daha iyi hissetmenizde büyük rol oynuyor.
İltihapları yok eder
Vücudunuzda sık sık iltihaplanma oluyorsa o zaman çiriş otunu mutlaka yemelisiniz. Antiinflamatuar etkisi sayesinde iltihapları vücudunuzdan kısa sürede uzaklaştıracak ve yeni bir iltihaplanma olmamasını sağlayacaktır.
Beyaz kan hücrelerini artırır
Eğer vücudunuz beyaz kan hücresi üretmiyor ya da çok az üretiyorsa o zaman düzenli olarak çiriş otu yemelisiniz. Yapılan araştırmalar çiriş otunun beyaz kan hücrelerinin üretiminde artış sağladığını ve bu sayede vücut direncini artırdığını söylüyor.
Cildin güzel olmasını sağlar
Antioksidan özelliği sayesinde cilt sağlığında da büyük fayda sunan çiriş otu, yaşlanma belirtilerinden ton eşitsizliğine kadar birçok sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olur. Haftada bir iki defa yiyeceğiniz çiriş otunun cildinize sunduğu etkiyi görmek için bu bitkiyi en yakın zamanda denemelisiniz.