Bulaşık makinesi neden iyi yıkamaz?
Kim bulaşık makinesinden pırılpırıl çıkmış bulaşıklar istemez ki? Çoğumuzun bulaşıkmakinesi ilk aldığımız aylarda harika bir performans sergiler.Fakat gün geçtikçe makineniz, bulaşıklar üzerinde bazen yemekkalıntıları bazen de buğular bırakır hâle gelebilir.
Bulaşık makinenizin ilk günkü gibi yıkamamasının arkasında kullanımdan kaynaklanan bazı sebepler olabilir. “Bulaşık makinem iyi yıkamıyor, bulaşıklarda leke kalıyor.” diyorsanız bu gibi durumlar için alabileceğiniz bir dizi basit önlem var. Önce sorunun nereden kaynaklandığını bulmakla başlayalım!
Makinenize attığınız bulaşıkların artıklarını temizliyor musunuz?
Makineye kirli bulaşıkları yerleştirirken tabaklardaki artıkları çöpe dökmelisiniz. Dikkat! Sudan geçirmeyin, yalnızca tabakta artıkları çöpe dökün. Bulaşık makineleri tabaklardaki lekeleri çıkarmaya uygun olarak üretilmiştir. Bu sebeple bulaşıklarınızı makineye atmadan önce sudan geçirmenize gerek yok. Lakin üzerindeki artıkları çöpe dökmezseniz filtreyi tıkayabilirsiniz.
Bulaşık makinenize bulaşıkları yanlış yerleştiriyor olabilir misiniz?
Makinenizin iyi yıkamamasının altında yatan bir diğer sebep makineye bulaşıkları yanlış yerleştirmeniz olabilir. Bulaşıkları yerleştirirken çok sıkıştırmamak gerekiyor. Geniş kaselerin altını çok doldurmak da içlerine su girişini engelleyeceğinden dolayı yemek kalıntıları orada yapışıp kalabilir.
Aman dikkat! Uzun süre beklemiş bulaşıklar da başınıza bela olabilir. Bulaşıklarınızı mümkün olduğunca bekletmeden yıkamanızı öneriyoruz.
Gelelim tüm bu sorunlar için sizlere sunduğumuz çözümlere!
Mutlaka haftada bir iki kez filtrenizi gözden geçirin
Bulaşıklarınızın makineden kirli şekilde çıkmasının sebebi belki de filtre kontrolü yapmayı unutmanızdan kaynaklıdır. Makine filtreleri tüm yağı ve kiri üzerlerine çekerler. ‘Belirli aralıklarla filtrenizi sabunlu bir sünger yardımıyla temizleyip düzgünce yerine takmalısınız.’ Bu bile sorununuzu büyük ölçüde çözecektir.
Makinedeki fıskiyeleri temizlemek
Filtrenizi temizlediniz. Fakat ihmal ettiğiniz ya da aklınıza hiç gelmeyen bir şey olabilir. Suyun akışını sağlayan fıskiyeler! Bu fıskiyelerin delikleri zamanla donmuş yağ kalıntıları veya küçük parçalardaki artıklarla dolmuş olabilir. Bunları yerinden çıkarıp ince bir kürdan veya cımbız yardımıyla temizleyebilirsiniz. ‘Tencere ve tavaları yerleştirirken fıskiyelerin su akışını durdurmayacak şekilde yerleştirmenizi öneriyoruz.’
Su ile çalışan beyaz eşyaların korkulu rüyası: ‘kireç’
Sularınızın kireçli oluşu tabaklarınızın ve bardaklarınızın buğulu görünmesine sebep olabilir. Genellikle yaşadığınız bölgeden kaynaklı olan bu sorunu kökünden çözmek imkansız olabilir fakat bunun için güçlü önlemler alabilirsiniz.
‘Mutlaka kireç çözücü ve parlatıcı kullanın.’
Kireç çözücü ve parlatıcı ile bu sorunu en aza indirebilirsiniz.
Makineyi ayda bir boş çalıştırın!
Bulaşık makinemizin bulaşıkları yıkarken aynı zamanda kendisini de temizlediğini düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz. Yalnızca makine temizliği için üretilen tabletlerle makinenizi ayda bir kere boş çalıştırmalısınız. Makinenin iyi bulaşık yıkayabilmesi için önce kendisinin temiz olması gerekiyor. Yalnızca makine temizliği için üretilmiş tabletler de bu iş için biçilmiş kaftan!
Tahliye hortumuna dikkat!
Makinenizin kirli suyu atmasını sağlayan tahliye hortumunu hiç kontrol ettiniz mi? Bulaşık makinelerin arka kısımlarında bulunan bu hortumun bağlı olduğu kısımda bir tıkanma olabilir. Bu sebeple de biriken su boşalmayabilir. Burayı kontrol ederek sorunu kolayca çözebilirsiniz.
Makineye sirke koymayın!
Çoğumuz bulaşıklarımızın daha parlak çıkması için makinenin yapısına uygun olmayan limon, sirke ve buna benzer birtakım malzemeler kullandık. Fakat aslında bunlar makinenin çalışma düzeneğine oldukça aykırı şeyler. Bulaşıklarınızı yıkamak için daha doğal çözümler arıyorsanız günümüzde çeşitli özelliklerde tabletler ve parlatıcılar bulunmakta. Bunları denemenizi öneriyoruz.