Bu konuya bir çözüm bulalım: Gerçek bal nasıl anlaşılır?
Rafine şekere harika bir alternatif olarak bal, doğanın bize sunduğu şifa dolu lezzetlerden bir tanesi. Diğer birçok gıdalarda olduğu gibi ticari balda da taklit oldukça yaygındır. Glikoz çözeltisi, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve bilinmeyen katkı maddeleri karıştırılarak doğallığından uzaklaşır. Peki, gerçek ve sahte bal arasındaki farkı gerçekten bilebilir misiniz? Evde test etmek mümkün mü? Saf ve katkı maddesi karıştırılmış balı tespit etmenin yolları nelerdir?
Bildiğiniz gibi bal, arıların çiçeklerden topladıkları besinleri vücutlarındaki bazı enzimlerle işleyerek oluşturdukları, besin değeri yüksek bir gıda. Çiçeklerin ve arıların iş birliğinden doğan bu güzel gıda sadece hayatımzı tatlandırmakla kalmaz aynı zamanda içeriğindeki mineral ve canlı enzimlerle sağlığımız için son derece önemli roller üstlenir. Masamıza gelen baldan faydalanmak bir yana zarar görmek istemiyorsanız saflığını mutlaka dikkate almalısınız. Bal ile ilgili en büyük sorun kalitesidir.
Sahte bal nasıl anlaşılır? Gerçek bal şekerlenir mi?
Balın sahte olup olmadığını tespit etmenin tek güvenli yolu laboratuvarda analiz yapmaktır. Araştırma ve kalite kontrol laboratuvarlarında analiz edilen balın doğallığı ve saflığı % 100 olarak doğrulanabilir. Bunu yapmak için, akredite bir laboratuvara sahip markalardan paketlenmiş bal satın almalısınız.
Tabii ki, çiçeklere nektar eklemeden, şeker şurubuna bal enzimi ilave etmeden veya doğal bal miktarını çoğaltmadan gerçek balı ucuza bulmak mümkün olmuyor. Şifa kaynağı balın, kalitesiz ve sahte olması da asla kabul edilemez. Arıların çiçeklerde derlediği doğal balı anlamak da imkansız değil tabi. Sanıldığı gibi doğal bal çeşidi ve saklama koşullarına bağlı olarak yakın ya da uzun zamanda mutlaka kristelleşir(granülleşir).
Balın türüne bağlı olarak kristelleşme süresi değişirken örneğin çam balı asla şekerlenmez. Gerçek olan, pek çok doğal ve kaliteli balın çok çabuk hatta süzme aşamasından hemen sonra şekerlenmeye başlayabileceği hileli bal yanılgısına sizi düşürmesin. Sahte Bal ise asla şekerlenmez, kristalleşmez, donmaz.
Şekerlenen bal kaynatılır mı?
Şekerlenen balı eski haline döndürmek için, kaynatmayı aklınızdan bile geçirmeyin! Şekerlenmiş ballar, kaynar su içinde benmari usulü ile bir süre beklediklerinde yine eski formlarını (akışkanlık, renk ve koku) kolaylıkla almaktadır.
Şekerlenen bal eski halini nasıl alır?
Bal kavonozunu sıcak su dolu bir kabın içerisine alın ve erimesini bekleyin. Daha hızlı çözünmesini isterseniz ara ara kavonozu açıp tahta bir kaşık yardımıyla karıştırabilirsiniz.
Böylelikle şekerlenmiş bal eski halini alırken, vitamin, mineral ve canlı enzimlerini kaybetmez.
Gerçek bal ile sahte bal nasıl ayırt edilir?
1. Baş parmak testi
Baş parmağınıza az miktarda bal koyun etrafa yayılıp yayılmadığını kontrol edin. Saf bal yapışır ve damlamaz.
2. Su testi
Bir çay kaşığı balı su dolu bir bardağa koyun. Sahte veya katkılı bal suda çözülürken, daha yoğun olan saf bal, bardağın hemen altına çökecektir.
3. Alev testi
Hiç duymadığınız için biraz şaşıtıcı olabilir ama saf bal yanıcıdır. Kibrit çöpünü yakıp bir miktar balın içine atın yanarsa, balınız saftır.
4.Kağıt havlu testi
Bir miktar balı, kopardığınız bir parça kağıt havlu üzerine koyun. Eğer bal havlu tarafından kolayca emiliyorsa katkılı olma olasılığı yüksektir.
Saf ve katkılı bal arasındaki birçok fark fiziksel özellikleri inceleyerek ayırt edilebildiği gibi balı yediğinizde boğazınızda hafif bir karıncalanma hissi veya hafif bir yanma hissi bıraktığını da hatırlatalım.
Gerçek Balın Kalite Analiz Aşamaları
İzlenmesi gereken tek güvenli yöntem, araştırma laboratuvarlarında ve kalite kontrol laboratuvarlarında analiz yapmaktır. Akredite laboratuvarlarda yapılan analizler, balın içeriğinin ve doğallığının kesin olarak belirlenmesini sağlar. Bu nedenle, peteklerden alınan ballar filtre edilmeli ve analiz edilmelidir.
Analizin bir parçası olarak, önce balın gerçek olup olmadığı kontrol edilir. İletkenlikten şeker yapısına kadar balın birçok özelliği doğrulamaya tabidir. Balın duyusal analizi kimyasal sonuçlarla uyumlu olarak tanımlanır.
Balın orijinalliğini belirlemek için, bir arının nektardan hangi çiçekleri alacağını belirlemek için polen analizi yapılır. Tüm bu analizler uzman ve deneyimli bir bal ekibi ile uluslararası standartlara sahip bir laboratuvar gerektirir.
Bu fonksiyon sayesinde serbest radikallerle etkin bir şekilde savaşır. Mikropların parçalanmasına izin verir. Balın yaraları hızla iyileştirebileceği bilinmektedir.
Bunun için vücudun doğal şekere ihtiyacı vardır, çok fazla kalori ve enerji içerir. Yorgunluk ile savaşır. Tatlı tadı nedeniyle kilo kaybı konusunda endişelenmeden günde bir çorba kaşığı bal tüketmek faydalıdır.
Sporcular, belirli bir performans seviyesini korumak için genellikle baldan yararlanırlar. Diyabetik olmayan hastaların günde bir çorba kaşığı bal tüketmeleri yararlı olduğu söylenebilir.
Birçok çalışma balın çeşitli nedenlerle öksürme için çok iyi olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda boğaz enfeksiyonlarını azaltır ve Daha iyi bir öksürük kontrolü için, çayınızın içine birkaç çay kaşığı bal ve limon ekleyebilirsiniz.
Bu özellikler yaraları hızla temizlemeye ve insizyonları iyileştirmeye yardımcı olur. Bal ayrıca yaralardan ve kesilmelerden kaynaklanan ağrıyı hafifletebilir. Bal, küçük yanıkların çabuk iyileşmesini sağlar ve balın antibakteriyel ve antifungal özellikleri bakteri üremesini engeller ve antimikrobiyal özellikler enfeksiyonu önler.
Kandaki glikojen seviyesine bağlı olarak geceleyin ansızın uykunuz kaçırabilir. Yatmadan önce bir yemek kaşığı balı bir bardak süte karıştırılarak içmeniz adrenalin akışını düzenleyerek rahat bir gece uykusu almanıza yardımcı olur.
Ek olarak, kış aylarında bal kürü yapmak, oluşabilecek kafa derisinin soyulması gibi deri dökülmelerinden kurtarabilir.