Bozulmayı önlemek için mutlaka buzdolabında saklanması gereken 14 besin
Hemen herkesin aklında aynı soru: Buzdolabında saklanması gereken besinler hangileri? Kimi zaman hata yaparak buzdolabına koymadığımız bazı meyveler, sebzeler ya da sosların kısa süre içinde bozulduğuna şahit olabiliyoruz. Özellikle de yaz aylarında bu tip sorunlar çok daha fazla meydana geliyor. Doğal olarak bize de bu tip soruları en ince ayrıntısına kadar cevaplandırmak düşüyor. Hazırsanız, buzdolabında saklanması gereken besinler neler hep beraber bakalım..
Zaman zaman hem web sitemiz hem de sosyal medya hesaplarımız üzerinden ‘buzdolabında saklanması gereken besinlerle’ ilgili sorular alıyoruz. Bunlar arasında ilk sıralarda ise ‘ketçap buzdolabında saklanır mı?’ ya da ‘mısır koçanı buzdolabında mı saklanmalı?’ yer alıyor. Biz de bu rehberimizde az önce bahsettiğimiz iki konuyu da az alarak buzdolabında saklanması gereken yiyecek / içecek veya besinlere yer veriyoruz. Yiyeceklerimizi muhafaza etme imkanına sahip olduğumuz için gerçekten çok şanslıyız. Hangi yiyeceklerin soğuk tutulması gerektiği kafa karıştırıcı olabiliyor. Şimdi gelin düşük sıcaklıklarda saklanması gereken besinlere bakalım.
Ketçap
Evet; ketçap da diğer birçok sos gibi buzdolabında saklanması gerekiyor. Ketçabın yüksek asit içeriğinin bakterileri uzak tutmak için yeterli olduğunu düşünebilirsiniz. Ama durum tam olarak böyle değil. Ayrıca, soğutma; lezzet ve tazelik dahil kalitenin korunmasına da yardımcı oluyor.
Mısır koçanı
Koçanlı mısır, hasat edildikten kısa bir süre sonra tatlılığını kaybetmeye başlar. Taze mısırın sevildiği tatlı aromayı yakalamak için lezzeti yok eden kimyasal işlemi yavaşlatmak için buzdolabında saklanması şart. Mısırı buzdolabında saklamanın en iyi yolu, 5 ila 7 gün içinde tüketmek.
Olgun muz
Olgunlaşmamış muzları buzdolabında saklamayın. Çünkü bu olgunlaşma sürecini bozar ve daha sonra buzdolabından çıkarsanız bile olgunlaşma devam etmeyebilir. Ancak buzdolabına olgunlaşmış bir muz koyarsanız aşırı olgunlaşmasını önleyecektir. Kabuk koyu kahverengiye dönecek. Ancak tadı yine de mükemmel olgunlaşmış bir muz oluyor.
Fındık ve kepekli unlar
Kepekli un, açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Çünkü buğday tohumu diğer un türlerine göre çok daha hızlı bozulur ve küflenir. Aynısı badem veya kaju gibi unu öğütülmüş fındık için de geçerli.
Limon ve portakal
Tamamen gerekli olmasa da portakal ve limonu da buzdolabında sakladığınızda dört kata kadar uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz.
Tereyağı
Bazı insanlar, yayılmasını kolaylaştırmak için tereyağını buzdolabının dışında bırakıyor. Oda sıcaklığında 1 ila 2 hafta saklanabilir. Ancak geri kalan süre için buzdolabında saklarken bir seferde yalnızca küçük bir kısmını dışarıda bırakmak en sağlıklısı.
Bazı yemeklik yağlar
Bazı yemeklik yağların buzdolabında serin tutulması gerekirken, diğerlerinin olmaması gerekir. Örneğin zeytinyağı oldukça uzun bir süre buzdolabında 10 derece ila 21 derece arasında bozulmadan kalabiliyor. Buzdolabında daha uzun süre dayanır elbette. Ama aynı zamanda soğuktan çıkarıldığında akışkanlığını kaybedebilir ve bulanık hale gelebilir.
Organik fındık ezmesi
İşlenmemiş doğal fıstık ezmesi (diğer fındık ezmeleri gibi) birkaç hafta içinde tüketilmeyecekse buzdolabında saklanmalı. Oda sıcaklığında yağlar ayrışacak ve ekşime başlayacak. Bunun yerine soğutma fıstık ezmesini sertleştirir ve sürülmesini zorlaştırır. Bu nedenle kavanozu mümkünse birkaç saat önce çıkarmanız gerekiyor.
Kuruyemiş
Aynı şekilde birkaç ay tüketilmeyecek kuruyemiş ve kabuklu yemiş yağları da buzdolabında saklanmalı. Kuruyemişler, daha az su içeriğine sahip oldukları için oda sıcaklığında dört aya kadar, buzdolabında ise 1 yıla kadar saklanabiliyor.
Üzüm
Raf ömürlerini uzatmak için üzümler eve götürüldükten hemen sonra buzdolabına konulmalı.
Kurutulmuş meyveler
Normal meyveye göre çok daha düşük su içeriğiyle kurutulmuş meyveler kilerde birkaç ay dayanabiliyor. Bununla birlikte kuru meyveyi birkaç aydan daha uzun süre saklamayı planlıyorsanız, taze kalması için buzdolabına koyun.
Otlar
Fesleğen gibi bazı otlar buzdolabının dışında kalabilir. Ancak diğer bitkilerin çok büyük bir bölümü buzdolabında tutulmalıdır. Hatta bazı araştırmalara göre biberiye veya kekik gibi sert otlar yıkanmalı, hemli bir kağıt havluya dizilmeli, sarılmalı ve buzdolabında bu şekilde saklanmalı.
Tortilla veya lavaş
Tortilla ekmeklerinin paketleri üzerindeki uyarıları dikkate alarak paketleri açtıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanması gerektiğini belirtelim. Bunun sebebi küflenmeyi önlemek.
Meyveli turtalar
Tüm turtaların dolapta kalması gerekmez. Örneğin meyveli turtalar oda sıcaklığında birkaç gün kalabilir. Bundan sonra eğer kaldıysa geri kalan bölümünü buzdolabında saklayabilirsiniz.