Bozulan kefir nasıl anlaşılır?
Görüntüsüyle ayrana benzeyen ama ayrandan daha da faydalı olan kefir, mayası olduğu sürece evde kolayca yapabileceğiniz içeceklerden biri. Özellikle çocukların gelişim çağında çok fazla tüketmesi gereken kefir, bu sebeple evde eksik olmaması gereken içeceklerden. Bundan dolayı bol bol mayalamanız gereken kefiri doğru saklamak da en az yapmak kadar önemli. Çünkü bozulan kefir gıda zehirlenmesine yol açıyor. Peki kefirin bozulduğu nasıl anlaşılır? gelin bakalım.
Küf olur
Kefirinizin ağzını açtınız ve hemen üst kısmında pembe veya turuncu renklerde küfle karşılaştıysanız işte o kefirden uzak durun! Sakın üstünde bulunan küfü alayım geri kalanını içerim demeyin çünkü gözle göremeyeceğiniz kadar küçük küfler alt kısmada geçmiştir.
Keskin ekşi kokusu olur
Evet kefirin kendisine has ekşi bir kokusu var ancak bahsettiğimiz ekşilik normal ekşi kokusu değil. Çok keskin ve ağır bir ekşilik kokuyorsa o kefirin tadına bakmadan doğrudan atmalısınız.
Rengi değişir
Kefir normalde tıpkı süt ve yoğurt gibi beyaz renge sahip bir içecek. Ancak bozulmaya başladığında hemen hemen her gıdada olduğu gibi kefirde de renk değişikliği oluyor. Beyaz renge sahip olan kefir, bozulunca kirli beyaza yakın bir renge dönüşüyor.
Kıvamı bozulur
Kefir, yoğurdu fazla olan ayran gibi yoğun fakat akışkan bir kıvama sahip. Ancak kefiriniz aşırı katıysa ve bardağa kolayca dökülmüyorsa o zaman bu durum da kefirin bozulduğuna işarettir. Diyelim kıvamında değişiklik yok ancak içinde pütürlü parçalar varsa yine bu durum kefirin bozulduğunu gösterir.