Bourekiyle cacikisiyle Yunan mutfak kültürü ve yemekleri

Yunan mutfak kültürü ve yemekleri
Yunan mutfak kültürü ve yemekleri

Her ne kadar Karagöz ile Hacivat’tan tutun da baklava, yoğurt, dolma, kahve kadar bize ait her şeye sahip çıkıp ara ara bizi oldukça kızdırıp çileden çıkarsalar da... Bu hafta komşu mutfağına misafir olmaya ne dersiniz?

Türk mutfağıyla oldukça benzerlik gösterse de aslında Yunan mutfağı temelini; Balkan mutfağından ve yüzyıllar önceden Antik Yunan ve Bizans lezzet kültürlerinden almaktadır.

M.Ö. 500’lü yıllarda Perslerin hakimiyetine giren Yunanların mutfaklarında ana malzeme olarak kullandıkları yoğurt, pirinç, fındık, bal ve susam gibi malzemeler aslında İran mutfağından Yunan lezzet kültürüne geçmiş şeyler.

• Zeytinyağıyla ve zeytinyağlı yemekleriyle dünyaya nam salmış Yunanistan’da zeytinyağı hemen hemen tüm yemeklerde kullanılır.

• Zeytinyağı, sebze çeşitleri ve özellikle Yunan adaları civarında tüketilen balıklar Yunan mutfağının mihenk taşları olarak adlandırabilir.

• Ekmek tüketiminde en az bizler kadar başarılı olan bir diğer millet de Yunanlar :)

Yunan mutfağında da her öğün en fazla tüketilen şeylerin başında mutlaka ekmek ve hamur işi geliyor.

• Biz her ne kadar domates, peynir ve salatalığı sadece sabah kahvaltılarında tüketsek de Yunanistan’da işler öyle ilerlemiyor.

Örneğin bizim çoban salatamızdan epey esinlenilmiş Greek Salad içerisinde, feta yani peynir bulunuyor ve Yunanlar bu salatayı hemen hemen günde üç öğün tüketiyor.

• Yunan mutfağının kendilerine tescilledikleri(!) ünlü yemekleriyle tanışmaya hazır mısınız? Örneğin bildiğimiz cacık Yunan mutfağında caciki olarak tescillenmiş bir de bunun bir çeşit meze olan kuru cacık tzatziki hali var ki ne yalan söyleyelim oldukça başarılı.

• Peki diğer ünlü lezzetleri hani? diye soracak olursanız, şöyle sıralayalım; moussaka, kefkedes, boureki, fosolado, homus, kebap hatta ve hatta bizim Lokma tatlısı olmuş Loukoumades. :(

• Yunan mutfağının taklit etmeye epey üşendiği bir şey yok mu? Tabii, var. Halil İbrahim sofralarını andıran kahvaltılarımız. Yunan mutfağında kahvaltının pek bir yeri yok öyle ki Yunanlar kahvaltılarını koulouri adını verdikleri bir çeşit simit ve kahve eşliğinde geçiştirmeye bayılıyor.

• Yunan mutfağında en sevilen öğün ise; günün keyifli saatlerine denk gelen öğle yemekleri. Öyle ki mesailerini bile buna göre ayarlar durumdalar. Öğle yemeklerinin ise vazgeçilmez lezzetleri şöyle; pita, horiatiki, dolmaki

• Yunanların tatlıyla da araları epey iyi öyle ki melomakarona(kalburabastının ballı versiyonu), kataifi (kadayıf), bougatsa (laz böreği), diples, galaktoboureko ve tabi ki baklava(!) gibi lezzetleri epey ünlü.

• Kısaca özetlemek gerekirse bizim mutfağımızla epey ortak lezzeti olan(belki arakladığı da diyebiliriz :) ) hatta zaman zaman kendimizi ‘bu yemek kimin?’ kavgaları içinde bulduğumuz Yunan mutfağıyla ilgili söylenecek son bir şey varsa; o da bazı favori lezzetlerimizin gerçekten hakkını verdikleri…