Borazan mantarı nedir?

Borazan mantarı nedir?
Borazan mantarı nedir?

Alışık olduğumuz mantarlardan çok farklı olan borazan mantarı, siyahımsı rengi ve huni şeklindeki görüntüsüyle dikkat çekiyor. Bilimsel adı craterellus cornucopioides olan bu mantar türü, ölümsüzlük mantarı olarak da isimlendiriliyor. Ancak her huni şeklinde gördüğünüz mantar borazan mantarı değil çünkü doğada çok fazla bu mantara benzer zehirli mantar bulunuyor. Bundan dolayı güvenmediğiniz ve bilmediğiniz mantarları yememeniz gerekiyor. Peki borazan mantarı nerede yetişiyor? Hadi gelin cevaplayalım.

Meşe ve kayın gibi geniş yapraklı ağaçların olduğu ormanlarda görebileceğiniz borazan mantarı, ince ve boru şeklindeki yapısı ve siyah rengiyle diğer mantarlardan kolayca ayırt edilebilir. Kendisine has yoğun ve topraksı bir aromaya sahip olan bu mantar, genellikle şef restoranlarında boy gösterir. Besin değeri açısından oldukça zengin olan borazan mantarı lif, vitamin ve mineral yönünden güçlü bir içeriğe sahip. Özellikle B grubu vitaminleri, demir ve magnezyum açısından önemli bir kaynak olan borazan mantarı, düşük kalorili olmasıyla da sağlıklı beslenmek isteyenler için vazgeçilmez bir gıda.

Borazan mantarı nerede yetişir?

Borazan mantarı, genellikle nemli ve gölgeli ormanlık alanlarda yetişir. Bu mantar türü, özellikle meşe ve kayın ağaçlarının bulunduğu alanlarda bolca görülür. Yaprak döken ormanların zengin toprak yapısı, borazan mantarının büyümesi için ideal bir ortam sunar. Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'da yaygın olarak görülen borazan mantarı, ülkemizde Ege Bölgesinde yetişir. Yaz sonundan itibaren sonbaharın ortalarına kadar, özellikle yağışların bol olduğu dönemlerde kendini gösterir.

Borazan mantarı nasıl tüketilir?

Borazan mantarının huni gibi yapısı, tüm toprak ve pisliği içerisine aldığından mantarın mutlaka ortadan ikiye bölünüp iyice temizlenmesi gerekir. Temizlendikten sonra zeytinyağında sote yapılabilir, ızgarada pişirilebilir. Borazan mantarının en yaygın pişirilme yöntemi ise tempura. Japon pişirme tekniği olan tempura, un, su ve süt ile yapılan hamurların mantara batırıldıktan sonra kızartılmasıyla elde edilir. Onun dışında çorbalarda soslarda yaratıcılığınızı kullandığınız her tarifte deneyebilirsiniz.

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım