Beyaz una alternatif 14 farklı sağlıklı un çeşidi
Pandemi nedeniyle evlerinden çıkmayan milyonlarca kişi, besin tarafında zaruri ihtiyaçlarını da bir şekilde evde halletmeye odaklanıyor. Bunlar arasında ilk örnek ekmekler. Sanıyoruz ki artık ülkemizde ekmek yapmayı bilmeyen kalmadı… Ayrıca çeşitlendirip ince hamurla pizza ve lahmacunlar da ‘evde yapılanlar’ listesine eklendi. Peki ama beyaz un alternatifleri neler? Bu süreçte tamamen sağlıklı alternatiflere yönelmek ve kilo alımını önlemek mümkün.
Koronavirüs pandemisi evde geçirilen süreyi önemli oranda artırdı. Dünya geneline bakıldığında milyonlarca kişi sosyal izolasyon kurallarını uygulayarak evlerinden dışarı adım atmıyor. Doğal olarak bu süreçte evde tüketilen besinler de artıyor. Evet; Ramazan ayıyla birlikte lezzetli mi lezzetli tarifleri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Bir yandan da alıştığımız tatların sağlıklı versiyonlarına yönelik ‘alternatifler’ hazırlıyoruz.
Bu rehberimizde ise un alternatiflerini inceliyoruz.
Daha doğrusu beyaz una alternatif olarak kullanılabilecek besinleri sıralayıp, tüm detaylarını en ince ayrıntısına kadar aktarıyoruz. Evde geçirilen bol vakitte hanımların aklına ‘un alternatifleri neler?’, ‘beyaz una alternatifler’ gibi sorular geliyor. Hatta sosyal medya hesaplarımız üzerinden de ‘glutensiz un’ gibi sorular da sıkça soruluyor. İşte tüm soruların cevaplarını içeren rehberimize geçiyoruz.
Kepekli un nedir?
Kepekli un nerelerde kullanılır?
Beyaz un alternatifi denildiğinde akla ilk olarak kepekli un geliyor. İşte bu sebepten dolayı bizim de listemizde ilk sırada yer alıyor. Kepek olarak geçen buğdayın dışı aslında buğdayın öğütülmesiyle ayrılıyor. Bu da ‘metabolizma hızlandırıcı’ olarak görülüyor. Üstelik sindirimi kolaylaştırdığı gibi kan şekerinin dengelenmesinde de büyük rol oynuyor. Özellikle ekmek yapımında çok sık tercih edilen ve beyaz una sağlıklı bir alternatif olan kepekli un, diyet yapanlar için de olmazsa olmaz bir ürün olduğunu söyleyelim.
Kestane unu nedir?
Kestane unu nerelerde kullanılır?
Kestane unu da yine beyaz una alternatif olarak tercih ediliyor. Özellikle son yıllarda çok kullanılmaya başlanan kestane unu, kurutma ve öğütme işleminden sonra ortaya çıkıyor. Ayrıca içerdiği yüksek miktarda lif, aminoasit ve life ek olarak, fosfor ve magnezyum deposu olarak da biliniyor. Gluten içermediğini de ekleyelim. Bunu yanı sıra kestane unu; pasta, kek, kurabiye, makarna, çorba ve soslarda da kullanılıyor.
Çavdar unu nedir?
Çavdar unu nerelerde kullanılır?
Bir diğer madde ise çavdar unu. Buğday unuyla karıştırılan çavdar unu aslında topkı kestane unu gibi magnezyum ve fosfor açısından çok zengin. Hatta çavdar unu ve buğday ununun karıştırılmasıyla da ortaya lezzetli bir ekmek çıkabiliyor. Bunu da ek bir alternatif olarak değerlendirmekte yarar var. Gelelimn diğer faydalar…
Selenyum deposu olan çavdar unu, lif kaynağı bakımından da epey güçlü.
Bu sağlıklı un, ekmek yapımında kullanıldığı gibi pizza, pide, kurabiye, çörek ve muhallebi gibi bir çok yerde de kullanılıyor.
Kinoa unu nedir?
Kinoa unu nerelerde kullanılır?
Oldukça yüksek miktarda vitamin, mineral, protein ve lif içeren kinoa unu, aslında Güney Amerika’da çok uzunca bir süredir kullanılıyor. Ancak son yıllarda Türkiye’deki kullanımı da artmış durumda. Glutensiz olması nedeniyle çölyak hastaları için de öneriliyor. Burada dikkat çekici en önemli ayrıntılardan biri kinoa ununun diğer un çeşitlerine göre çok daha az kabarıyor olması. Özellikle ilk kez deneyenler hafif fındık tadını bolca alabilirler. Muffin, pizza, çorba, köfte gibi bir çok alanda kullanılan kinoa unu, her ne kadar bağdaştırılamasa da salatalarda da sıkça kullanılıyor.
Tam buğday unu nedir?
Tam buğday unu nerelerde kullanılır?
Ekmek, poğaça, pasta yapımında sık tercih edilen un çeşitlerinden bir diğeri ise tam buğday. Tam buğday unu, protein yönünden epey zengin. Üstelik yüksek miktarda lif ve fitosteroller barındırıyor. Peki ne sağlıyor bu tam buğday unu? Bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesinden tutun, bağırsak sağlığının korunmasına kadar birçok faydası olduğunu söyleyebilmek mümkün. Ayrıca B1, B3, B9 ve E vitaminlerini de barındırıyor ve böylece enerji ihtiyacını karşılıyor.
Nohut unu nedir?
Nohut unu nerelerde kullanılır?
Yoğun protein oranıyla tercih edilen diğer bir un çeşidi ise nohut unu. Daha çok Pakistan’da tercih edilen bu un çeşidi, beyaz una oranla oldukça yapışkan denilebilir. Yani esasında daha kıvamlı lezzetler hazırlamaya çalışırken undan daha bağlayıcı etkisiyle tercih sebebi oluyor. En sevilen ve tercih edilen bakliyatlardan biri olan nohut, böylece gluten içermemesi nedeniyle de beyaz una alternatif olarak kullanılıyor. Ayrıca tokluk hissi verdiğini ve bağırsakların çalışmasına da katkı sağladığını ekleyelim. Hafta sonu kahvaltılarınızda kreplerinizi veya pankeklerinizi nohut unu ile yapabilirsiniz.
Badem unu nedir?
Badem onu nerelerde kullanılır?
Gluten içermeyen badem unu, insanların günlük E vitamini ihtiyacının tamamını karşılayabiliyor. Ne kadar yoğun bir tat olduğunu anlatmak için 1 bardağında 90 badem olduğunu ekleyelim. Badem unu daha çok kurabiye ve keklerde tercih ediliyor. Ayrıca kolesterolü dengeleme konusunda fayda sağladığı da biliniyor.
Soya unu nedir?
Soya unu nerelerde kullanılır?
Beyaz una alternatif sağlıklı bir un çeşidi arayanların karşısına çıkan diğer bir un ise soya unu. Soya unu, adından da anlaşılabileceği üzere soya fasulyesinden elde ediliyor.
Soya fasülyesinin kavrulup öğütülmesinden sonra elde edilen soya unu, B vitamininin yanı sıra oldukça fazla miktarda protein barındırıyor.
Böylece özellikle sporcular tarafından bolca tüketiliyor. Çünkü kas gelişiminine de önemli katkı sağlıyor. Soya unu, baklava'dan böreğe, mantı'dan milföy hamuruna kadar pek çok farklı üründe kullanılıyor.
Darı unu nedir?
Darı unu nerelerde kullanılır?
Katkısız ve sağlıklı ekmek yapmak isteyenler için darı ununu da öneriyoruz. Ancak uzmanlar çok fazla kullanımı önermiyor. Nedeni ise hipotiroide. Bu da kısaca ‘yetersiz hormon salgılanması’ anlamına geliyor. Protein, B vitamini, kalsiyum, magnezyum ve potasyum açısından epey zengin olan darı ununun hammaddesi ise bozada kullanılan darı. Ayrıca yemeklerde patates veya pirinç yerine de servis edilebilir.
Teff unu nedir?
Teff unu nerelerde kullanılır?
Buğday unundan beş kat daha fazla lif içeren teff unu, epey ince yapıda. Ancak buna rağmen oldukça fazla miktarda protein, kalsiyum ve demir içeriyor. Bunlara ek olarak gluten içermediği için de ‘beyaz una alternatif sağlıklı unlar’ listemizde tercih edilebilecekler arasında yer alıyor. Ekmek yapımının yanı sıra kurabiye ve keklerde de kullanılıyor. Ayrıca bu unun kullanıldığı tüm ürünlerin bolca kabardığını da belirtmekte yarar var.
Pirinç unu nedir?
Pirinç unu nerelerde kullanılır?
Kinoa ununda bahsettiğimiz fındık tadı pirinç unu için de geçerli. Uzaydoğu’da çok tercih edilen pirinç unu, gluten içermediği için epey sık tercih ediliyor. Üstelik klasik olarak hamur işlerinin yanı sıra bu un çeşidinin sos amaçlı da kullanıldığı biliniyor.
Karabuğday unu nedir?
Karabuğday unu nerelerde kullanılır?
Kuzukulağıgiller familyasından gelen karabuğday unu, epey yoğun miktarda vitamin ve mineral barındırıyor. Aynı zamanda protein kaynağı… Badem unuyla karıştırılıp hamur işleri için epey lezzetli ve doyurucu bir sonuç ortaya çıkarılırken aynı zamanda keklerde de makarnalarda da tercih ediliyor. Tabii ki gluten içermiyor.
Siyez unu nedir?
Siyez unu nerelerde kullanılır?
Listemizin sonuna doğru yaklaşırken ‘siyez unundan’ bahsetmemek olmaz. Özellikle son birkaç yıldır ülkemizde çok sık kullanılmaya başlanan siyez unu, beyaz undan çok daha besleyici bir etkiye sahip. Her ne kadar düşük miktarda gluten içeriyor olsa da kan şekerini bakımından sorun oluşturmuyor. Ekşi maya ekmek yapımında kullanılabilen siyez unu, bir çok un gibi poğaça, kurabiye ve pizza tariflerinde de kullanılabilir.
Hindistan cevizi unu nedir?
Hindistan cevizi unu nerelerde kullanılır?
Protein ve lif bakımından epey zengin olan hindistan cevizi onu, hiç gluten içermeyen diğer bir un çeşidi. Hindistan cevizinden üretildiği için birçok kişiye tatlı gelebilir. Ancak bunun da bir çözümü var. Hindistan cevizi unuyla birlikte şeker miktarının azaltılması için yumurta kullanmak bu tadın biraz daha yumuşamasını sağlıyor. Çoğunlukla tatlı isteğine iyi gelen hindistan cevizi unu, kek ve kreplerde kullanıldığında tatlı krizlerini önleyebiliyor.