Bazı meyveler neden hemen kararıyor?

Bazı meyveler neden hemen kararıyor?
Bazı meyveler neden hemen kararıyor?

Elmayı, armudu ve muzu doğradığınızda kaçınılmaz bir son var o da kararmaları. Kısa süre içerisinde hemen kararan bu meyveler, karardıklarında ise hiç iştah açıcı durmuyor. Peki bu meyveler neden hemen kararıyor? Hadi gelin biraz bu konuya açıklık getirelim.

Elma, armut ve muz gibi meyvelerin kararmasının sebebi "enzimatik esmerleşme." Yani biraz ne olduğunu açıklayacak olursam bir çeşit biyokimyasal tepkime. Meyveler kesildiği zaman oksijenle temas ettiğinde dokularında bulunan polifenol oksidaz enzimi ile etkileşime girerek oksitlenmeye yol açıyor. Ortaya çıkan bu oksitlenme sonucunda ise bizim kararma dediğimiz o-kinon adı verilen kimyasal maddeler sonucunda kahve rengi melanin pigmentleri oluşuyor. Yani kısaca özetleyecek olursak eğer, polifenol oksidaz enzimine sahip olan sebze ve meyveler oksijene maruz kaldığında tepkimeye girerek renk değişikliğine uğruyor.

Meyvelerin kararmaması için ne yapılabilir?

Kestiğimiz bazı meyvelerin kararmaması için ilk önce onların oksijenle olan temasını yok etmemiz gerekiyor. Örneğin elmayı kestiğinizde, kesik olan yerlerini şeker veya bal ile kapladığınız zaman oksijene maruz kalamayacağından tepkimeye giremeyecek ve buna bağlı olarak da kararma gibi bir durum yaşanmayacak. Tabi meyvelerin kararmaması için tek yöntem bu değil! Kestiğiniz meyvelerin üzerine damlatacağınız limon suyu da içerisinde bulunan C vitamini sayesinde kararmanın daha yavaş olmasını sağlayacaktır.