Bayram sofralarını şölene çeviren 7 geleneksel tatlı

​Bayram sofralarını şölene çeviren 7 geleneksel tatlı​
​Bayram sofralarını şölene çeviren 7 geleneksel tatlı​

Bayram geldi mi sofralar bir başka kurulur, mutfakta o tatlı telaş başlar. Misafir gelecekse “ne tatlı yapsam?” sorusu da hemen düşer akla. Biz de Lokma mutfağından, Türk mutfağının en sevilen geleneksel tatlılarını senin için seçtik. Hem şerbetlisi, hem sütlüsü, hem de nostaljisi bol olanlardan. İşte bayram sofranı şölene çevirecek 7 efsane tatlı...

Kalburabastı

Kıyır kıyır hamuru, bol cevizli iç harcı ve mis kokulu şerbetiyle kalburabastı, geleneksel Türk mutfağının en sevilen şerbetli tatlılarından biri. Üstelik yapımı sanıldığından çok daha kolay! “Gerçek kalburabastı nasıl yapılır?”, “Şerbeti nasıl dökülür, hamuru nasıl hazırlanır?” diye merak ediyorsan, bu tarif tam sana göre. İrmikli dokusuyla fırından çıkınca altın sarısı rengiyle büyüleyen, şerbetini içine çektikçe lezzeti katlanan bu tarif, her lokmasında bayramı hissettiriyor. Mutfağında nostaljik bir tatlı şöleni yaşamak istiyorsan, bu tarifi mutlaka dene!

Şekerpare

Bayram sofralarının vazgeçilmezi olan bu klasik tatlı, şimdi evde yapabileceğin en garantili haliyle karşında. İrmikli dokusu, tam kıvamında şerbeti ve ağızda dağılan yapısıyla, her lokmasında “anne eli değmiş gibi” bir his veriyor. “Pastane şekerparesi nasıl yapılır?” diye arıyorsan, bu tarif seni yarı yolda bırakmaz. Üstelik yapımı da çok pratik! Bayram ikramlıklarında fark yaratmak istiyorsan, bu tarifi mutlaka dene.

Hamsiköy sütlacı

Karadeniz’in yemyeşil yaylalarından gelen bir tatlı klasiği: Hamsiköy sütlacı! Sadece süt, pirinç ve sabırla yapılan bu efsane tatlı, fırına girmeden kıvam alıyor, her kaşıkta seni çocukluğuna, köy evine, yayla havasına götürüyor. Eğer “gerçek sütlaç nasıl yapılır?” diye soruyorsan, bu tarif tam aradığın lezzet. Bol sütlü, hafif, ferah ve tam kıvamında… Bayram sofralarından hafta sonu tatlı krizlerine kadar her anına yakışacak bu geleneksel sütlü tatlıyı mutlaka denemelisin!

Lorlu baklava

İç harcında kullanılan taze lor peyniriyle fark yaratan bu özel tarif, hem hafifliği hem de çıtır çıtır katmanlarıyla damaklarda iz bırakıyor. Geleneksel baklava lezzetini farklı bir dokunuşla denemek isteyenler için birebir. Tatlı seven ama şeker oranını daha dengeli isteyen misafirlerin bayılacağı bir seçenek. “Lorlu baklava nasıl yapılır?”, “Lor tatlılarda nasıl kullanılır?” diyen herkes için tam ölçülü, fırın garantili ve şerbetiyle tam kıvamında bir tarif seni bekliyor. Bayram sofralarına şık, zarif ve hafif bir dokunuş katmak istiyorsan, bu lorlu baklavayı mutlaka denemelisin!

Cevizli sac arası

Kat kat açılan incecik hamurlar, bolca cevizle buluşuyor, ardından sacın üzerinde nar gibi kızarıyor. Baklavayı andıran ama kendine has çıtırtısı ve rustik havasıyla saç arası, Konya’nın en özel tatlılarından biri. Yöresel lezzetleri sofrana taşımak istiyorsan, bu tarif tam sana göre. “Cevizli saç arası nasıl yapılır?”, “Konya’ya özgü tatlılar nelerdir?” diye merak ediyorsan, bu tarifte aradığın tüm cevaplar var. Tereyağı kokusu, ceviz aroması ve çıtır hamuruyla bayram sofralarına sıra dışı ama geleneksel bir tatlı alternatifi arayanlara birebir. Anadolu’nun kalbinden çıkan bu tatlıyı bir kez dene, hep isteyeceksin.

Nevzine tatlısı

Hem şerbetli hem tahinli olmasıyla fark yaratan nevzine, Anadolu’nun kültürel miras tatlılarından biri. İçindeki tahinle yoğun ama asla ağır olmayan bu tatlı, özellikle bayram sofralarında farklı ve yöresel bir alternatif arayanlar için ideal. Kayseri’de özel günlerin ve misafirliklerin baş tacı olan bu tarif, bol cevizli dokusuyla da kalpleri fethediyor. “Nevzine tatlısı nasıl yapılır?”, “Nevzine hangi yöreye ait?” diye merak edenler için tam ölçülü, denenmiş, nefis bir tarifle geldik. Geleneksel Türk mutfağının az bilinen ama çok sevilen bu şahane tatlısını mutlaka denemelisin!

Cennet çamuru

Bol Antep fıstığı, kaymak ve şerbetin aşkıyla ortaya çıkan bu tatlı, hem gösterişli hem de tam bir lezzet bombası. İsmi gibi kendisi de cennetten çıkma bir tat olan cennet çamuru, Gaziantep’te genellikle özel günlerde ve bayram sofralarında ikram ediliyor. Dışı kıtır, içi yumuşacık; bol fıstıklı ve kaymak dolgulu bu tatlıyı bir kez tadan bir daha asla unutamıyor. “Cennet çamuru nasıl yapılır?”, “Cennet çamurunun içine ne konur?” diye merak ediyorsan, tam ölçülü ve detaylı bu tarifle evde Antep usulü şahane bir tatlı yapabilirsin. Tatlıya doymayanlara, klasiklerin dışına çıkmak isteyenlere birebir!


Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım