Bal neden bozulmaz?
Raf ömrü uzun olan bal doğru koşullarda saklandığı zaman ömür boyu bozulmayan gıdalar arasında yer alıyor. Hatta öyle ki bilim insanları 5.500 yıl öncesine ait hiç bozulmayan bir bal buldu. Bulunan bu balın hiçbir şekilde bozulmadan günümüze kadar korunmuş olması herkesi şaşırttı. Peki ama bal neden bozulmuyor? Gelin biraz buna açıklık getirelim.
Doğru koşullarda saklandığı zaman bal hiçbir şekilde bozulmuyor. Bozulmamasının ise üç farklı sebebi bulunuyor. Şeker oranı, antimikrobiyal bileşikler ve asitlik derecesi.
Asitlik derecesi
Mikroorganizmalar aşırı asidik veya bazik ortamlarda yaşamlarını sürdüremez. Balın asit seviyesi balda bulunan glikozun arıların salgıladığı enzimlerle parçalanarak glukonik aside dönüşmesiyle artıyor. Tabi glukonik asitle beraber ortaya çıkan formik asit ve sitrik asit balın ph derecesini düşürüyor. İşte çok fazla asidik olan bu ortamda mikroorganizmalar çoğalamadığı için de bal bozulmuyor.
Düşük su içeriği
Balın su içeriği oldukça düşüktür. Su içeriği düşük olduğu içinde nem oranı da doğru orantılı olarak düşük. Bu yüzden mikroorganizmalar çoğalamaz ve buna bağlı olarak da bal bozulmaz.
Antimikrobiyal özelliği
Yukarıda bahsettiğimiz glukonik asit üretilirken aynı zamanda hidrojen peroksit adında bir koruyucu madde üretiliyor. Bu madde balın doğal yollarla antimikrobiyal özellik kazanmasını ve buna bağlı olarak da mikroorganizmaların oluşmasını engelliyor. İşte balda oluşan bütün bu olaylar bozulmasına engel oluyor.