Bahçeniz yok diye üzülmeyin! Bu sebzeleri saksıda yetiştirmek çok kolay!

​Bahçeniz yok diye üzülmeyin! Bu sebzeleri saksıda yetiştirmek çok kolay!
​Bahçeniz yok diye üzülmeyin! Bu sebzeleri saksıda yetiştirmek çok kolay!

Küçük bir saksı, biraz toprak ve bir tutam merak... Doğayla buluşmak için dev bir bahçeye gerek yok. Bazen bir pencere pervazı bile minik bir çiftliğe dönüşebilir. Güneşi gördükçe şenlenen yapraklar, suyu içtikçe canlanan kökler... Şehir yaşamının ortasında, bir saksı yeşilliğin getirdiği huzur tarifsiz. Eğer sen de marketten alınan sebzelerden çok, kendi yetiştirdiğin yiyecekleri istiyorsan, doğru yerdesin! İşte pencere kenarında ya da balkon köşesinde kolayca yetiştirebileceğin bazı gıdalar:

Çeri Domates

Çeri domates fideleri, yaz boyunca beslemekten keyif alacağınız sebzelerden biri. Güneşe doymayı sever. Sevgi, güneş ve suyla desteklenirse daha sağlıklı büyür. Sabah kahvaltılarında dalından koparılmış bir domatesin tadı başka hiçbir şeyde yoktur.

Nane

Bir defa toprağa kavuştu mu tutunur, yayılır, coşar. Mis gibi kokusu, sadece içecekleri değil, bulunduğu ortamı da ferahlatır. Suyu sever ama fazla sulanmaya gerek duymaz. Güneşli alan hafif gölgeli bir köşe onun için ideal.

Biber

Acı ya da tatlı hangi biber olursa olsun minik bir saksıda bile keyifle büyür. Güneşi bol alan yerlerde daha da verimli olur. Çiçek açtıkça meyve verir, neşeyle sarkar.

Fesleğen

Yemeklerin üzerine bir tutam serpiştirmek mi? Cam önünde fesleğen yetiştiriyorsan, her zaman yemekleri bambaşka lezzete dönüştürecek bir silahın var demektir. Gölge ancak gün ışığını bol alan bir pencere kenarında kolayca büyütebilirsiniz.

Yeşil Soğan

Mutfakta en çok kullanılan sebzelerden biri olan yeşil soğan, birkaç gün içinde boy verir. Kök kısmını suya oturtmak başlangıç için yeterlidir. Ardından saksıya geçiş yaptığında tam bir üretim makinesine dönüşür.

Maydanoz

Büyümesi biraz zaman alsa da sonucu kesinlikle buna değer. Toprakla uyum sağladığında gürleşir. Gölgeye biraz daha toleranslıdır, bu yüzden balkonun gölgesinde bile gelişebilir.

Marul

Kullandığınız marulun kökünü toprağa diktiğiniz anda hızla gelişme gösterir. Yaprak yaprak toplandığında bitki gelişmeye devam eder. Serin ancak güneşli alanlar marul için en ideal ortamlardır.

Sarımsak

Sarımsağı dişlerine ayırıp toprağa diktiğiniz zaman kısa sürede tazeleriyle size karşılık verecektir. Taze sarımsakları salatalarda kullanabileceğiniz gibi, toprağın altında oluşan yeni sarımsaklarla da yemeklere aroma verebilirsiniz. Üstelik nazlı olmadığı için de kolayca yetiştirebilirsiniz.

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım