Aşırı tüketildiğinde zehirleyen sıvı: Su!
Vücudumuzun ihtiyacı olan su, bizi zehirleyebilir mi? Yapılan araştırmalar suyun fazla tüketildiği zaman zehirlediği yönünde. Bugün sizlerle mide bulantısı, kusma, halsizlik, nöbet gibi birçok farklı sağlık sorunuyla kendisini belli eden su zehirlenmesi hakkında konuşacağız. Hazırsanız başlayalım.
Fazla su içtiğimizde beyin fonksiyonlarımız olumsuz etkileniyor desek bu duruma şaşır mıydınız? Yaşamamız için gerekli olan su, fazla tüketildiğinde su zehirlenmesine yol açıyor. "Peki bu nasıl oluyor Lokmacığım?" diyorsanız, gelin birlikte inceleyelim.
Hepimizin her gün tükettiği, hatta onsuz yaşamanın mümkün olmadığı su, fazla tüketildiğinde kanda bulunan elektrolitleri aynı zamanda da sodyumu seyreltir. Bu durumda da ortaya baş ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik, kas krampları ve karın ağrısı gibi birçok farklı sağlık problemleri doğurmaktadır.
"Peki ne kadar su içersek su zehirlenmesi yaşarız?" diye soracak olursanız cevaplayalım: Çok kısa sürede 4 litre su içildiğinde hiponatremi görülmeye başlanır. Peki nedir bu hiponatremi? Çok fazla sudan kaynaklı oluşan sodyum azalmasıdır. Yani kısaca çok su tüketildiği zaman, vücudumuz ciddi manada elektrolit ve sodyum kaybına uğruyor.
Bu belirtiler varsa su zehirlenmesi yaşıyor olabilirsiniz!
Hiponatremi yani su zehirlenmesi, kanımızda bulunan sodyum seviyeleri 135 mEq/L'nin altında seyrettiğinde gerçekleşiyor. Fark edilmeyen ve ileri seviyede yaşanan su zehirlenmesi ise komaya hatta bazen ölüme bile sebep olabiliyor. Bu sebeple Lokmacığınız aşırıya kaçmadan su tüketmenizi öneriyor.