Aquafaba nedir? Nasıl kullanılır?
Son zamanlarda vegan beslenme kültürü oldukça revaçta. Bilinçlenmenin bir getirisi olarak hayvansal gıdaları tüketmeme ilkesinden oluşan bu beslenme kültürüne ilgi arttı. Vegan beslenmenin bu denli popüler olması ise öyle kuru bir ilkeye bağlı değill. Yok olmaya yüz tutmuş ekosistemdeki dengenin de bozulduğunu göz önüne alırsak; vegan beslenme ile birlikte canlılara zarar vermenin önüne geçebiliriz. Lakin hayvansal gıdalardan alamadığımız proteinin vücudumuz için hayati bir önemi olduğunu düşünürsek, burada ne yapmak gerekir. Beslenme alışkanlığımıza aquafabayı eklemek. Peki aquafaba nedir? Aquafabanın faydaları nelerdir?
Aquafaba; genellikle nohudun haşlama suyundan yapılan, sıvı yapışkan bir kıvamda olan, konserve suyunun bir dönüşümüdür. Lakin kuru fasulye ve mercimeğin kaynar suyundan da yapılabilen aquafaba, yumurtanın yerine de tüketilebilecek gerçek bir protein bombası.
Peki, aquafabayı sadece veganlar mı tüketiyor? Bu soruya cevabımız elbette ki hayır. arı. Laktoz intoleransı olan kişilerin de rahatlıkla tüketebileceği bir besin olan aquafaba; yumurtaya alerjisi olanlar için de güzel bir protein kaynağı. Yumurtaya karşı alerjisi olanlara ise aquafaba oldukça güzel bir alternatif. Günlük protein ihtiyacını yumurta veya tavuk gibi hayvansal gıdalardan almak istemeyen Lokma okurlarını aquafaba ile bilinmesi gereken her şey konusunda aydınlatmaya geldik.
Aquafaba nasıl hazırlanır?
Gelelim lezzetli tatlıların bağlayıcısı aquafabanın yapılışına… Aslında aquafaba, yumurtanın akıyla aynı şekilde hazırlanıp daha sonra tariflere ekleniyor. Fakat biz yine de detaylıca anlatalım istedik.
- Bir gece öncesinden suda beklettiğiniz nohutların bekleme suyunu süzün.
- Derin bir tencereye alıp 3 parmak geçecek şekilde su ekleyip kaynatın.
- Haşlanan nohutlar yumuşadığında nohudun suyu ise yumurta akı kıvamında olduğu zaman ocağın altını kapatın ve soğumaya bırakın.
- Şimdi nohutla işimiz bitti. Nohutlarımızı lezzetli bir pilav veya humus için ayırın. Asıl kahramanımız nohudun suyunu ise yapacağınız lezzetli tarifler için bir kavanoza koyup kaldırabilirsiniz.
- Renk olarak koyu bir kıvamda olmasına rağmen, 10 dakikaya yakın çırpıldığı takdirde kar gibi bir köpükle karşılaşacaksınız.
- Lezzet olarak yumurtalı tarifleri aratmayacağından emin olabilirsiniz.
Aquafabayı nelerde kullanabiliriz?
Aquafaba yumurta akının görevini tam anlamıyla karşılar nitelikte. Yumurta akı, tatlılarda bağlayıcı görevini nasıl görüyorsa aquafaba ile birlikte de bunu sağlamak mümkün. Kek, pasta, pofuduk muffinler, pavlova, minik bezeler ve renkli makaronları hazırlarken aquafabanın gücüne güvenebilirsiniz. Peki, mucizevi buluş aquafaba sadece tatlılarda mı kullanılır? Elbette hayır. Tereyağı, krema hatta mayonez yapımında bile aquafabayı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Aquafaba zararlı mı?
Aquafabanın geçmişi yıllara dayanmasa bile bu adı alması 2014 yılına ait. Fransız aşçının bakliyatların suyunu alternatif yumurta olarak kullandığı tarifi bloğunda paylaşması sonucu aquafaba adını alır ve hızla yükselir. Bunun aslında dünyada yaygın hale gelen beslenme alışkanlığının değişmesinin de etkisi var. Her ne kadar aquafabayı 2014 yılında ilk kez duymuş olsak da belki binlerce yıldır büyüklerimiz haşladıkları bakliyatların suyunu dökmez yemeklerde kullanırlardı. Yani diyeceğimiz o ki sevgili Lokma okurları, bilimsel bir veri bilinmemekle birlikte aquafaba günlük hayatımızda zaten var olan ama şekli değişmiş bir besin.
Aquafaba ne kadar sürede tüketilmeli?
Kavanoza koyduğunuz bakliyatın suyunu buzdolabında 1 hafta içerisinde kullanmanızı öneririz. Sıvı ve işlenmemiş halde bırakacağınız için, yapmak istediğiniz tarife göre şekil verebilirsiniz. Afiyet olsun.