Aklınızda en ufak bir şüphe kalmasın: Size uygun kesme tahtası hangisi
Mutfakta baş yardımcımız, üçüncü bir kolumuz olarak kesme tahtalarını bugün hep birlikte masaya yatırıyoruz. Tüm incelikleriyle kesme tahtalarını hem boyut olarak, hem kullanım avantajı olarak hem de sağlık açısından faydalı ve zararlı tüm yönlerini mercek altına aldık. Hangi boy tercih etmelisiniz, nasıl temizlemesiniz kısaca açıklayıp aklınızdaki tüm soruların cevaplarını size aktarmak istedik. Hazırsanız kısa öz ama faydalı yazımıza hemen başlayalım.
Mutfakta baş yardımcımız, üçüncü bir kolumuz olarak kesme tahtalarını bugün hep birlikte masaya yatırıyoruz. Tüm incelikleriyle kesme tahtalarını hem boyut olarak, hem kullanım avantajı olarak hem de sağlık açısından faydalı ve zararlı tüm yönlerini mercek altına aldık. Hangi boy tercih etmelisiniz, nasıl temizlemesiniz kısaca açıklayıp aklınızdaki tüm soruların cevaplarını size aktarmak istedik. Hazırsanız kısa öz ama faydalı yazımıza hemen başlayalım.
Mutfakta en sık kullandığımız ana malzemelerden biri olan kesme tahtaları pek çok yemeği hazırlamak için elinizin gideceği ilk araç-gereçlerden bir tanesi. Tüm hazırlık aşamasında mutfak tezgahınızda elinizin altında olacaktır. Sebzeler, meyveler, etler, tavuklar ve balıklar gibi aklınıza gelen pek çok yiyecek ilk olarak kesme tahtasına konumlanır. İşte bu sırada seçeceğiniz kesme tahtası sizin tamamen günlük alışkanlıklarınıza bağlı.
Aslında en ideal boy olarak orta boyu önersek de eğer kalabalık bir ailedeyseniz büyük boyu da gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Ancak daha küçük, çekirdek bir ailedeyseniz küçük boy kesme tahtası seçmeniz avantajlı olacaktır. Hem temizliği açısından hem de kullanım kolaylığıyla tercih etmeniz sizin için avantaj olacaktır.
Boyutuna karar verdikten sonra sırada hangi malzemeyle yapılan tahtayı seçmek istediğinizde sıra… İster cam, ister plastik, isterseniz de tahta olarak tercih edebileceğiniz bu tahta türlerini seçerken yine devreye kullanım alışkanlıklarınız gelmektedir. Hepsinin artı ve eksi yönleriyle yazımızın devamında belirteceğiz siz de uygun olanı tercih edebilirsiniz.
Kesme tahtaları için renkler neyi ifade eder?
Son günlerde gastronomiye artan ilgiyle beraber mutfakta kullanılan malzemelerin çeşitliliği de artmıştır. Günlük yaşantımızda mutfakta çoğu zaman tek renk bir kesme tahtası kullansakta aslında hayvansal gıdalar için ve sebzeler için ayrı kesme tahtaları kullanılır. Çünkü üzerinde doğranan gıdaların bakterileri birbirine bulaşabilir.
Özellikle çiğ gıdalarla pişmiş gıdaları aynı tahta üzerinde kesmek sandığımızdan daha tehlikeli olabilir. Çapraz bulaşma dediğimiz bu farklı organizmaların birbirine karışmasıyla zehirlenme dahi gerçekleşebilir. Bu yüzden mümkün olduğunda farklı tahtalar kullanmanız sağlık açısından faydalı olur.
Kırmızı tahta için çiğ et ürünleri, mavi tahta için çiğ deniz ürünleri, sarı tahta için çiğ kümes hayvanları ürünleri, kahverengi tahta için pişmiş ürünleri, yeşil tahta için sebzeleri, beyaz tahta için unlu mamüller ve süt ürünlerini tercih edebilirsiniz.
Kesme tahtalarında hangi malzeme tercih edilmelidir?
Evet geldik kesme tahtalarını malzemelerine göre ayrılmasına. 3 çeşit kesme tahtası bulunmaktadır. Ahşap, plastik ve camdır. Hepsinin hem avantajları hem de dezavantajları olmasıyla beraber isterseniz bir tanesini, isterseniz de seçeneklerden 2 veya 3’ünü tercih edebilirsiniz. Ahşap kesme tahtaları; en sık tercih edilen ve neredeyse her mutfakta bulunan tahtadır.
Bıçakları köreltmez ve sabit durduğu için kesimi daha rahat gerçekleştirebilirsiniz. Tek dezavantajı dikkatli temizlenmediğinde üzerindeki kesiklerin içinde bakterilerin yaşamasıdır. Makinaya da atılmadığı için temizliğine ekstra dikkat edilmesi gerekiyor. Ahşap kesme tahtasından sonra en çok tercih edilen ise plastik kesme tahtalarıdır. Bıçakları köreltmemesi ve sabit durması ile yine kesimi kolaylaştıran etkenlerden. Ahşap tahtalara göre ekstra avantajı ise makinada da yıkanıyor olmasıdır. Yine ahşap tahtada gördüğümüz sıkıntı burada da mevcut. Dikkatli temizlenmediğinde bakteri yuvasına dönüşmektedir. Bir diğer kesme tahtası ise camdır. Cam kesme tahtaları özellikle son yıllarda sağlık açısından yararlı olduğu için daha çok tercih edilmektedir. Fakat keserken çıkarttığı ses ve sabit durmaması dezavantajdır. Üzerinde kullanılan bıçakları da zamanla körelttiği için göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Kesme tahtalarını nasıl temizlemeliyiz?
Kesme tahtaları ile ilgili birkaç püf nokta paylaştıktan sonra temizleme yöntemlerini beraber öğrenelim. Öncelikli olarak hangi tahta çeşidi olursa olsun kesme işleminiz bittikten sonra hemen sudan geçirmeniz. Diğer bir püf nokta ise asla ıslak bırakmamanız. Kuruması için dik bir şekilde tezgaha bırakabilirsiniz.
Kesme tahtalarını zımpara ile temizlemeniz mümkün. Çok kolay bir yöntem olmamasına rağmen kullanabilirsiniz. Diğer temizleme yöntemlerinden birini kullandıktan sonra zımpara ile tahtanın üzerinden geçerek tüm çiziklerden kurtulabilirsiniz.
Oksijen suyuyla temizleme ilk yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Tüm tahta çeşitlerinde kullanabilirsiniz. Tahtanın üzerine döktüğünüz oksijen suyunu sünger yardımıyla yaydıktan sonra 2-3 dakika bekletip durulayabilirsiniz.
Sirke ile de kesme tahtalarınızı temizleyebilirsiniz. Üzerine döküp süngerle sildiğiniz birkaç damla elma sirkesi yeterli olacaktır.
Son olarak karbonatla temizleme yöntemini de anlattıktan sonra yazımızı tamamlayabiliriz. Bir yemek kaşığı tahtanın üzerine döktüğünüz karbonatı sıcak suyla ıslattığınız süngerle iyice ovalayarak yeni bir tahta elde edebilirsiniz! : )