Adım adım kılavuz: Evde istiridye mantarı nasıl yetiştirilir?
İstiridye mantarları, yetiştirilmesi en kolay mantar çeşitlerinden biri. Epey lezzetli ve bir o kadar da sağlıklı. Üstelik basit tekniklerle evde bile yetiştirmek mümkün. Ancak bunun öncesinde istiridye mantarıyla alakalı detayları paylaşalım istiyoruz.
İstiridye mantarları; hassas dokusu, hafif ve tuzlu yapısı nedeniyle dünya çapında oldukça fazla seviliyor ve bolca tüketiliyor. Aynı zamanda kayın mantarı veya kavak mantarı şeklinde de geçiyor. Bunun nedeni kayın ve kavak ağaçlarının diplerinde yetişmesi olarak belirtiliyor. Elbette hemen her türde mantarda olduğu gibi istiridye mantarının da bir bilimsel ismi mevcut. Bu mantarlar pleurotus ostreatus şeklinde geçiyor.
İstiridye mantarı yetiştiriciliği
Başlamadan önce istiridye mantarının aslında kolesterol seviyesini düşürmeyi sağladığını belirtmek gerekiyor. Aynı zamanda da potasyum, demir ve protein kaynağı açısından da epey zengin olduğu ispatlanmış durumda. İstiridye mantarları sıcaklık, nem, ışık seviyeleri ve karbondioksit seviyelerindeki değişikliklere oldukça toleranslı. Yani çok narin değil. Dolayısıyla bu da onu ilk kez yetiştirenler için mükemmel bir seçim haline geliyor.
İstiridye mantarı yetiştirmek için gerekli malzemeler neler?
Bu mantar türlerini yetiştirmenin ne kadar basit olduğundan bahsettikten sonra kullanılacak malzemelere geçelim. Yaklaşık 10 kilogram kadar ağaç talaşı, büyük boy ve kalın çöp poşeti ve 250 - 300 gram misel yani diğer adıyla mantar tohumu. Bu üç ana maddeyi bir getirdiğinizde işleri epey kolaylaştırmış oluyorsunuz. Sırada hangi adımların nasıl uygulanacağı var:
Adım adım: İstiridye mantarı nasıl yetiştirilir?
İlk aşamada az önce bahsettiğimiz 10 kilogram kadar ağaç talaşını kalın çöp poşetine dökmekle başlayın. Burada dikkat edilmesi gereken şey poşetin tabanına talaşın iyice yayılmış olması. Daha sonrasında ağaç talaşını ıslatıp mantar tohumlarını serpmeniz gerekiyor.
Ardından ağaç talaşından daha ince bir tabaka oluşturduktan sonra nemlendirip biraz daha tohum serpmek gerekiyor. Tekrar tekrar bu yöntemi uygulayıp poşeti tamamen doldurduktan sonra ağzını bağlayıp ardından 20 - 22 gün civarında bekletmeniz şart.
En çok dikkat edilmesi gereken konu ise 22 gün sonra ne yapılacağı… Poşeti yan kısımlarından makas ya da maket bıçağı yardımıyla güzelce kesin. Ama bu kesikleri çok fazla abartmayın. Mantarların yalnızca nefes alabilmesi için uygun hava delikleri açıyormuş gibi düşünebilirsiniz.
Bu aşamadan sonra zaten 1 hafta 10 gün içinde mantarları ufak ufak görebilirsiniz. Ayrıca iyice büyüdüğünde mantarları toplayabilirsiniz. Bu arada her mantar topladığınızda da maket bıçağıyla açtığınız delikler aracılığıyla iç kısmı sulayın. Böylece mantarların büyüme sürecini önemli oranda hızlandırmış olacaksınız.
İstiridye mantarının besin değerleri nedir?
Bu beslenme bilgisi USDA tarafından 1 fincan porsiyon (86 gram)çiğ dilimlenmiş istiridye mantarı için geçerli. Daha fazla istiridye mantarı için ek hesaplama yapmanız gerekiyor.
• Kalori: 28
• Yağ: 0,3 g
• Sodyum: 15,5 mg
• Karbonhidrat: 5,2 g
• Elyaf: 2 g
• Şeker: 0,95
• Protein: 2,9 g
İstiridye mantarının faydaları nelerdir?
İstiridye mantarları, sağlığı olumlu etkilediği düşünülen bir dizi bileşen içeriyor. Bu bileşenler diyet lifi, beta-glutan ve diğer bazı polisakkaritleri de içeriyor. Yapılan bilimsel araştırmalar kolesterolün düşmesinden kalp - damar hastalıklarına olumlu etkilerine kadar birçok farklı noktada fayda sağladığını gösteriyor.
• Kolesterolü düşürüyor
• Kalp sağlığına iyi geliyor
• Bağılıklığı kuvvetlendiriyor
• Kanser riskini azaltıyor
• Metabolizma sağlığını iyileştiriyor
• Alerjik reaksiyonlara iyi geliyor
İstiridye mantarlı lezzetler neler?
İstiridye mantarları, diğer mantar türleri gibi birçok farklı yemek ya da tarifte kullanılabiliyor. Daha önce Lokma’da hazırladığımız tarifler üzerinden yola çıkarak ayrıntıları aktaralım.
İstiridye mantarı soslu bonfile nasıl hazırlanır?
Hazırlanma ve pişirme süresi toplamda 30 dakikayı aşmayan istiridye mantarı soslu bonfileyi deneyebilirsiniz. Özellikle istiridye mantarını çarşıda pazarda görüp pişirmeye korkanlar bu tarifle başlayabilir. Oldukça pratik bir tarif ve bir o kadar da güzel bir sonuç ortaya çıkıyor.
İstiridye mantarlı ve soğanlı kiş tarifi
Özellikle çayın yanını boş geçmek istemiyorsanız istiridye mantarlı ve soğanlı kiş tarifini uygulayabilirsiniz. Çok güzel gözüktüğünü de eklememiz gerekiyor. Hazırlanma süresi 2 saat civarında.
Mantarlı risotto için de istiridye mantarından yararlanabilirsiniz. Üstelik hazırlanması da oldukça kolay. Çok daha detaylı bilgi ve adım adım tarif isteyenleri aşağıdaki bağlantıya alalım.