1 Kasım Dünya Vegan Günü: Veganlar neyin yerine ne yer?
Tüm dünyada kabul görmüş olan 1 Kasım Dünya Vegan Günü'nün ne zamandır kutlandığını biliyor musunuz? Elsie Shrigley ve Donald Watson tarafından 1944 yılında Londra'da kurulan 'The Vegan Society'nin 50.yıldönümü anısına her yıl 1 Kasım'da dünya genelinde kutlanan Vegan Günü, 1994 yılından beri kutlanmakta.
Beslenme ihtiyacını et ve süt ürünleriyle birlikte hayvan kaynaklı yumurta, bal, deri, süet, yün ve ipek gibi ürünlerden karşılamayı reddeden veganizm; son yıllarda giderek hızla yayılan bir yaşam felsefesi haline gelmiş durumda.
Vegan beslenme anlayışının temelinde farklı farklı sebepler olsa da en büyük nedenin hayvanlara saygı olduğunu tahmin etmek pek de zor değil. Peki veganlar hayvansal gıdalar yerine ne tüketiyor? Veganlar ne yerine ne yer? İşte bu soruların cevabı için bugün en doğru adrestesiniz.
Veganlar et, balık, tavuk yerine ne tüketir?
Veganizm, temelinde tüm hayvansal gıdaları ve ürünleri reddeden bir yaşam biçimi olduğundan hayatları boyunca et, balık, tavuk gibi hayvansal gıdalarla arasına mesafe giren vücudun gerekli protein ihtiyacını karşılamak için devreye yüksek miktarda protein içeren baklagiller ve tofu gelir.
Veganlar yumurta yerine ne tüketir?
Veganlar için et tüketmemek her ne kadar basit olsa da yumurta için aynısı söylemek pek de mümkün değil. Birçok tarifte bulunan yumurta veganları mutfakta epey zorlasa da yumurtayı aratmayacak alternatifler elimizde mevut. Öyle ki en bilindik olan muz püresi ve aquafaba, mutfaklarımızda yumurtayı aratmayan iki seçenek...
Veganlar hayvansal yağlar yerine ne kullanır?
'Tereyağının mis gibi kokusu olmadan yapılan pilavlar, makarnalar, yemekler nasıl olur ki Lokmacım' diyen herkes buraya! Tereyağının en başarılı alternatiflerinden biri olan avokado yağı ve diğer tüm bitkisel yağlar bu eksiği kapatmamızı sağlıyor. Öyle ki aromasıyla ve kıvamıyla tereyağına oldukça benzeyen avokado yağı vegan mutfakların demirbaşlarından biri.
Veganlar bal yerine ne kullanır?
Veganlar, tüm hayvansal gıdalara karşı oldukları gibi bal tüketimini de reddeder durumdalar. Öyle ki balın üretim sürecinde arılar büyük bir rol oynadığından veganlar bu ihtiyaçlarını rafine şekerden veya pekmezden karşılarlar.