Yunusların duyguları tercüme ediliyor: Yakında ne konuştuklarını anlayacağız
İsveçli start-up Gavagai AB’nin geliştirdiği dil yazılımı sayesinde, yakın bir zamanda yunusların ne konuştuklarını teknoloji yardımıyla anlayabiliyor olacağız.
Gavagai AB ve KTH Kraliyet Teknoloji Enstitüsü’nün birlikte yürüttüğü çalışmalar sayesinde 2021 yılına kadar yunusların düşünceleri ve konuştuğu dilin ne olduğunu anlayabileceğiz.
Araştırma grubu, dünyadaki en zeki hayvanlardan biri olan şişe burunlu yunusları, bir doğa parkında gözlem altına alarak Gavagi’nin yapay zeka dili analizi için geliştirdiği teknoloji sayesinde sesleri deşifre edecek ve bir yunus dili sözlüğü oluşturacak.
Yapay zeka teknolojisinin bu anlamda çok faydalı olacağını düşünen araştırmacılar, bu deneyin olumlu sonuç vereceğinden neredeyse çok emin. Gavagai’nin kurucu ortaklarından Jussi Karlgren , yunusların çok kompleks bir iletişim sistemine sahip olduğunu bildiklerini ancak henüz ne hakkında konuştuklarını ayırt edemediklerini söylüyor. Gavagai şu ana dek 40 farklı dili çözümledi; ancak eldeki sistemleri, metne bağlı analitiklere dayanıyor. Yani Gavagai tarafından geliştirilen bu programlar 40 dilde metinsel analiz yapma olanağı sunuyor.
Yunusların dilini anlamak gibi bir amaç edinmek ilk başta garip gelebilir ancak bağlam içerisinde baktığımızda bir anlamı var. Üstelik zoologlar ve ticari kuruluşlar da bu büyük buluştan faydalanabilir. Amazon.com gibi büyük şirketler makine eğitimi ve yapay zekanın, müşteri taleplerine daha hızlı cevap vermesi üzerine kurulu teknolojileri zaten kullanıyor. Yunuslar üzerinde denenen bu yeni girişim, bu alanda yapılan çalışmaları bir adım öteye taşımak için iyi bir fırsat. Gavagi AB’nin üzerinde çalıştığı bu sistem mevcut araçların geliştirilmesi için yararlı olacak.
Uzaylılarla iletişim için denemeler de akla geliyor mesela. Gavagai’nin sistemi insan dillerini çoktan çözümlediğinden diğer canlı formlarıyla iletişime yönelmek, evreni keşfimizde işe yarayacak akıllı bir adım gibi görünüyor.