Yunanlılara kendini ABD’li gazeteci olarak yutturan Türk ajanı: İngiliz Kemal
Ahmet Esat Tomruk veya bilinen adıyla İngiliz Kemal, ülkemizin yetiştirdiği en büyük ajanlardan birisidir. Adı çok bilinmese de gerek çok akıcı aksanla konuştuğu 4 dille gerekse de herkesi şaşkına çeviren yetenekleri ile yıllarca Teşkilat-ı Mahsusa adına çalışarak önemli görevleri yerine getirdi. Tarihin tozlu sayfalarından ortaya çıkardığımız bu Türk ajanının hikayesi sizleri de çok şaşırtacak.
Ahmet Esat Tomruk 1887 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Sarışın ve mavi gözlü olması, küçüklüğünde pek bir anlam ifade etmese de gelecekte çok işine yarayacaktı. 5 yaşındayken babası hayatını kaybeden Ahmet Esat Tomruk ve annesi dayısının himayesine girdi. Dayısının teşvikiyle Galatasaray Lisesi’ne yazılan Tomruk, burada iyi derecede Fransızca öğrendi. Parlak bir öğrenciydi. Fransızcasını geliştirmek için birçok yabancı mektup arkadaşı edindi. Hatta kısa bir dönem bu kadar yabancı insanla mektuplaştığı için gözaltına alındı.
Onu Avrupalılardan ayırmak imkansız
Tarihler 1908’i gösterdiğinde Ahmet Esat Tomruk İngiltere’ye giderek Navy College’de eğitimine devam etti. Farklı aksanlarda İngilizceyi çok iyi konuşmaya başlayan Tomruk, ‘İngiliz Kemal’ lakabını da bu özelliğinden dolayı alacaktı. İngiltere’de aynı zamanda boksa da ilgi duymaya başlayan İngiliz Kemal, profesyonel olarak maçlara çıkarak başarılar kazandı. Birçok Avrupa ülkesini gezen Tomruk’u, farklı farklı şiveleri rahatça konuşması ve batılılara benzeyen tavırlarıyla da Avrupalı birinden ayırmak neredeyse imkansızdı. Bu yeteneklerini İstanbul’a gelince ülke menfaatleri için kullanmaya başladı.
İngiliz gibi hapse girerek İngiliz Generali kandırdı
1914’te yeniden İstanbul’a gelen İngiliz Kemal, Teşkilat-ı Mahsusa’ya katıldı ve dönemin ünlü isimleri olan Kara Kemal ve Dramalı Rıza Bey’den eğitim aldı. Kut’ül Ammare’de esir alınan General Townshend’in yanına bir İngiliz subayı kılığında hapsedilerek ondan önemli bilgiler almayı başardı. İstanbul’un işgali sonrası arkadaşlarını kurtarmak için çabalasa da başarılı olamayarak esir oldu. Türlü işkenceler altında kalan İngiliz Kemal’in üçüncü firar etme teşebbüsü başarılı oldu ve Çanakkale’ye geçerek Kuva-yi Milliye’ye katıldı.
Kendisinin Amerikali olduğuna Yunanlılar bile inandı
Yunanlıların İzmir’i işgali sonrası kendisini ABD’li gazeteci Henry Williy olarak tanıtan İngiliz Kemal, İzmir’de bonkör bir ABD’li olarak Yunanlı askerlerin içerisine karıştı. Bu sayede milli mücadeleyi yürütenler için çok önemli bilgiler elde etti. Bir ihbar sonucu Yunanlılar tarafından yakalanarak hapse atılan İngiliz Kemal bu dönemde hiç Türkçe konuşmayarak kendisinin Amerikalı olduğuna Yunan hakimleri bile inandırdı. Yunanistan’da bulunduğu hapishaneden kaçan Kemal, Atina sokaklarında dolaşırken bir Fransız’ın cebindeki parayı el çabukluğu ile çalarak yeniden Türkiye’ye dönmeyi başardı. İzmir’e gelen İngiliz Kemal ülkesi için ajanlık yapmaya devam etti.
1924 yılına gelindiğinde görevinden istifa ederek anılarını yazmaya başlayan İngiliz Kemal, İstanbul’a taşınarak tercümanlık, rehberlik ve daha birçok farklı işte çalışarak hayatının geri kalan kısmını yaşadı. 14 Şubat 1966 yılında, günümüzde ismi çok da bilinmeyen bu efsane Türk ajanı hayatını kaybetti.