YPG Münbiç'ten 'çekildi' iddiası
Münbiç'ten çekildiği iddia edilen terör örgütü YPG/PKK, bölgeye Esed rejimini davet ettiği öne sürüldü. YPG'nin bölgeden ayrılmasından kısa bir süre sonra Suriye ordusu kente girip bayrak dikti iddiaları ise doğrulanamadı. Bölgeyle ilgili açıklama yapan Milli Savunma Bakanlığı, "Bölgeyi silah zoruyla kontrol eden YPG/PKK'nın, bölge halkı adına açıklama yapma ve diğer unsurları davet etme hakkı ve yetkisi yoktur." dedi.
YPG/PKK Münbiç'ten çıktıkları ve bayrağı Esed'e devrettikleri yalanına sarıldı.
Reuters'ın verdiği bilgi yerel kaynaklardan henüz doğrulanamadı.
Erdoğan'dan Münbiç yorumu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YPG'nin Münbiç'ten çekildiği iddiası için, "Suriye'nin Münbiç'e yönelik psikolojik eylem içerisinde olduğunu biliyoruz. Bölgede gerekli her türlü adımı atmış bulunuyoruz. Henüz kesin bir şey söz konusu değil. Bizim bütün hedefimiz burada YPG'nin gerekli dersi almasıdır. Bu konuda da kararlılığımız tamdır. Suriye'nin bölünmesine karşıyız. Hedefimiz, oradaki terör örgütlerinin çıkmasıdır. Örgütlerin çıkması halinde bize de yapacak iş kalmaz." dedi.
Münbiç kimin elinde?
- Fırat’ın batısında bulunan Münbiç, Türkiye-ABD-Suriyeli Kürtler geriliminde kilit noktalardan biri. Kent, DEAŞ'ı aylar süren bir savaşın ardından Ağustos 2016’da Münbiç'ten temizleyen, terör örgütü YPG'nin çatı örgütü SDG'nin kontrolünde bulunuyor.
MSB'den açıklama: YPG'nin bölge halkı adına açıklama yapma hakkı yoktur
Münbiç konusunda açıklama yapan Milli Savunma Bakanlığı, "Bölgeyi silah zoruyla kontrol eden YPG/PKK'nın, bölge halkı adına açıklama yapma ve diğer unsurları davet etme hakkı ve yetkisi yoktur. Tüm tarafları bölgeyi daha fazla istikrarsız hale getirecek kışkırtıcı eylem ve söylemlerden uzak durma konusunda uyarıyoruz." ifadelerini kullandı.
Münbiç'le ilgili gelişmeler kapsamında yapılan açıklama.https://t.co/jnHKQCJP3B
— Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) 28 Aralık 2018
Rusya'dan açıklama
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik gerçekleştireceği olası operasyon ile ilgili, "Bu operasyona terörün ortadan kaldırılması, Suriye’nin toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin yeniden sağlanması açısından yaklaşıyoruz." dedi.
- Lavrov, Ürdünlü mevkidaşı Ayman Safadi ile yaptığı görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında Suriye’ye ilişkin soruları cevaplandırdı.
"ABD'nin amacını anlamak güç"
ABD’nin Suriye’de hangi amaca ulaşmaya çalıştığını anlamanın zor olduğunu belirten Lavrov, Amerikalıların her zaman verdikleri sözü yerine getirmediğini, Tanaf'tan da daha önce ayrılacaklarını duyurdukları halde daha sonra fikir değiştirdiklerini hatırlattı.
Moskova’nın Washington’un mevcut kanallar aracılığı ile Suriye’den asker çekme planlarını açıklayacağını umduğunu aktaran Lavrov, ABD’nin askerlerini geri çekme planına rağmen koalisyonun Suriye’de kaldığını anımsattı. Lavrov, “Görünüşe göre, Washington sorumluluğu koalisyon ortaklarına kaydırmak istiyor.” dedi.
Türkiye'nin operasyonuna destek
Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine ilişkin olası operasyonu hakkında da değerlendirmelerde bulunan Lavrov, “Ankara’nın Suriye’nin kuzeydoğusunda ilave terörle mücadele operasyonuna, terörün ortadan kaldırılması, Suriye’nin toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin yeniden sağlanması açısından yaklaşıyoruz. Türkiye Dışişleri Bakanı ve Savunma Bakanı Moskova’ya geldiğinde Türk ortaklarımızla ABD’nin Suriye’den askeri birliklerini çekmesi ile ortaya çıkan bu konuyu tartışacağız. Sonra ne hakkında konuştuğumuzu açıklayacağız.” ifadelerini kullandı.
Suriye meselesinde Astana formatı çerçevesindeki tüm çabaların siyasi çözüm ve barışın tesis edilmesi olduğunu belirten Lavrov şunları dile getirdi:
- “Elbette ki Astana formatındaki Türkler ve İranlılar ile tüm çabalarımızın hedefi, Ürdünlüler ve ABD ile koordine ettiğimiz çabalarımızın nihai hedefi, Suriye’nin teröristlerden arındırılması, barışçıl hayatın canlandırılması, Suriye’de barışın yeniden sağlanması ve siyasi sürecin başlaması için Kürtler de dahil olmak üzere tüm etnik ve dini grupların kendilerini güvende ve rahat edeceği şartların oluşmasıdır.”
Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, Beşşar Esed rejimine bağlı birliklerin Münbiç’e girmesini “memnuniyetle” karşıladıklarını söyledi. Peskov, “Bu, bölgedeki durumun istikrara kavuşturulması bakımından olumlu bir adım.” dedi.