YouTube'un 'korsan savaşı' içerik üreticilere yaradı
YouTube, ‘korsanla mücadele’ için geliştirdiği Content ID yoluyla yalnızca korsanla savaşmış olmakla kalmadı. YouTube’un teknolojik müdahalesi, içerik sahiplerine büyük paralar kazandırmayı başardı.
Google’ın yayınladığı son rapor, korsana karşı alınan önlemlerle ilgili istatistikleri ortaya koydu. ‘Google, Korsanla Nasıl Savaşıyor’ başlıklı makalede, YouTube’un Content ID özelliği sayesinde içerik üreticilerine yani hak sahiplerine 3 milyar dolar seviyesinde ödeme yaptığı açıklandı. Content ID, YouTube platformunun korsan içeriğe karşı geliştirdiği önlemlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Mail yoluyla uyarı yapılıyor
Content ID sayesinde, YouTube’a yüklenen tüm videolar taranıyor, videoda hak ihlali yaratacak bir görüntü veya ses varsa o içeriğin asıl sahibine mail atarak uyarıyor. Korsanla mücadele vererek hak sahiplerini koruyan YouTube, bununla birlikte hak sahiplerine hak ettikleri tutarda ödemeler de yapıyor.
Müzik üreticilerine 1.8 milyar dolar ödendi
YouTube, tüm içerik üreticilerine karşı takındığı hassas tutumu, müzik endüstrisi söz konusu olduğunda da diri tutuyor. Şirket, Ekim 2017 ile Eylül 2018 arası sadece reklam gelirleri üzerinden müzik platformlarına 1.8 milyar dolarlık ödeme yaptı.
Google ayrıca, Content ID’nin doğru biçimde geliştirilmesi ve işlevsel olması için 100 milyon dolar seviyesinde bir yatırım yaptı. Şirket bunu yalnızca hak sahiplerini koruma altına almak için değil, korsanla savaşmak için de yapıyor. University of Amsterdam’ın yaptığı bir çalışmaya göre, son yıllarda korsan içerik tüketimi azalırken, yasal içerik tüketimi artıyor.
'GZT YouTube' sizleri bekliyor :)
YouTube demişken yüzlerce farklı orijinal ve başarılı içeriğimizle sizleri GZT YouTube kanalına bekliyoruz. Aradığınız her konuda içeriğimiz mevcuttur. :)