Yeni MIT algoritması fabrikadaki robotların insanların gideceği yeri tahmin etmesini sağlıyor
Fabrika ya da depolarda otomasyon sistemleri ve robot teknolojileri her geçen gün daha fazla kullanılmaya başlanıyor.Zaman zaman robotlar ve insanlar arasındaki uyumsuzluk sebebiyle çeşitli kazalar yaşanabiliyor.MIT'nin geliştirdiği yeni algoritma ise robotların fabrikada insanlarla uyum içinde çalışarak zarar görmelerini engelliyor.
Robot ve otomasyon teknolojileri 'üretim bantları' söz konusu olduğunda dünya genelinde birçok farklı ülkede trend listesine girmiş durumda. Hatta aylar önce Uluslararası Robotik Federasyonu tarafından yapılan araştırmalar, her 10 bin kişiye74 robot düştüğünü net bir şekilde ortaya koyuyor. Peki ama bu ne anlama geliyor?
Bu rakam, esasında geçtiğimiz dönemlerde çok daha düşük seviyedeydi ve haliyle Avrupa, Kuzey Amerika, Güney Amerika ya da Asya'daki robot yoğunluğu belliydi.
Bugün gelinen noktada ise rakam her geçen gün artmaya devam ediyor. Tabi bu rapor ve analizle birlikte robot ve otomasyon teknolojileri en çok kullanan ülkeleri de ortaya çıkardı. Şu an Güney Kore, Singapur, Almanya ve Japonya en fazla otomasyon sisteminin kullanıldığı ülkelerden birkaçı.
Şu ana kadar birçok farklı alanda karşımıza çıkan robotlar, ilerleyen süreçte hayatımızın daha da büyük bir parçasını oluşturacak gibi görünüyor. Robotik eller geçtiğimiz yıllarda yalnızca mühendisler tarafından kullanılırken, bugün birçok farklı alanda karşımıza çıkıyor. Hatta artık görevleri öğrenip kendi çalışmalarını kendileri gerçekleştirebiliyor.
Otomasyon, iş gücünde giderek daha fazla artan bir gerçek. Bu as aslında insanlarla birlikte çalışan robotlar anlamına geliyor. Ancak robotlar, fabrika ya da depolarda insanların nereye gideceğini tahmin etmekte zorluk çekiyor. Bu da çarpışma ve yaralanmalara sebep olabiliyor. Neyse ki, MIT araştırmacıları yakınlardaki insanların yollarını daha iyi tahmin edebilecekleri bir algoritma geliştirdiler.
Yeni yaklaşım ise noktaların ortak sistemler gibi uzaklığına güvenmek yerine çeşitli referans hareketleri takip etmeye odaklanıyor. Üstelik, zamanlamayı da göz önünde bulunduruyor. Hareket etmeye yeni başladıysanız rotayı değiştirmek üzere olmadığınızı biliyor.
Robotlar sonuç olarak daha güvenli olmalı. Ancak dikkatsiz olmamalı. Daha önceki insan hareketleri verilerine dayanan simülasyonlarda otomatlar paniklemeye daha az yatkındı. Bir kişi yürüdükten sonra hızla işe geri dönecekti.
Bu algoritma gerçek dünyaya ulaşmadan önce yapılacak çok fazla şey var. Ancak burada bariz bir fayda da var. Fabrika ve depo robotları, insanlarla yavaşlamadan ve yaralanma riskini gözetmeden yakın bir şekilde çalışabiliyor. MIT, eylemleri ve jestleri tanıma gibi diğer etkileşimler için de kullanılabileceğini ekliyor. Basitçe söylemek gerekirse, robotlar insan davranışını bir bütün olarak anlamada daha iyi olabilir.