Yeni düzenleme: IBAN numarası bankalara özel olmaktan çıkıyor

Arşiv
Arşiv

Merkez Bankası, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısıyla IBAN sisteminde değişikliğe gitti. Bugüne dek 5 karakterden oluşan "banka kodu" bölümü, "ödeme sağlayıcısı kodu" olarak değiştirildi. Böylelikle bankalar dışındaki ödeme hizmeti şirketleri de müşterilerine IBAN oluşturabilecek.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan bir tebliğ ile IBAN sisteminde düzenleme yapıldı. Yapılan düzenlemede vatandaşın hayatını doğrudan etkileyecek bir şey olmasa da hayatımıza bir yenilik daha dahil olmuş oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan düzenlemeyle, ödeme hizmeti sağlayıcılarının da müşterileri için IBAN oluşturmasına izin verildi.

Daha önceki yönetmeliğe göre IBAN'ın 5 sayısal karakteri, bankalara ait kodlardan oluşuyordu. Bu bölüm, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısı ile "Ödeme Hizmeti Sağlayıcısı Kodu" şeklinde değiştirildi. Yani IBAN oluşturma, bankalar dışında hizmet vermekte olan ödeme sağlayıcıları kapsamında genişletilmiş oldu. Ancak bu durum, zorunlu olmayacak. Yani vatandaş, bankalar dışındaki ödeme sağlayıcılarını kullanırken yine daha kısa olan hesap numaralarını kullanmaya devam edebilecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yaptığı düzenlemede vatandaş için zorunluluk olmasa da ödeme sağlayıcıları için zorunlu bazı hususlar bulunacak. Bu bağlamda ödeme sağlayıcılığı yapan bir şirket, para transferine konu olan tüm müşterileri için bir IBAN oluşturacak. Bu IBAN, müşteriye doğrudan gösterilecek. Ayrıca kurumlar, IBAN aracılığıyla para transferi yapıldığı zaman sistemsel olarak doğrulama yapacaklar.

Bu arada, yapılan düzenleme ile IBAN'ın genel yapısında bir değişiklik olmadığını belirtelim. Buna göre 2 karakter ülke kodu, 2 rakam IBAN kontrol basamağı, 5 rakam hizmet sağlayıcı kodu, 1 rakam rezerv alan ve 16 karakter de hesap numarasını anlatmaya devam edecek. Özetle 26 karakterden oluşan IBAN, aynı şekle sahip olacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >